Вже у березні цього року відбудеться масштабна індексація пенсій для українців. Розмір підвищення буде різний і залежатиме від багатьох факторів.

Коефіцієнт підвищення буде тісно пов'язаний з середніми заробітними платами. Мінімальне зростання пенсій буде складати 100 гривень, а максимальне – 1577 гривень.

Індексація пенсій, кадр з відео
Індексація пенсій, кадр з відео

За весь час повномасштабного вторгнення, індексація у березні цього року – третя. Уряд запевняє, що середній розмір підвищення буде становити 322 гривні, а пенсія у середньому зросте до 5177 гривень.

Водночас, для багатьох пенсіонерів індексація пройде безслідно, їм не підвищать пенсії ні на копійку.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

У перші дні весни точно індексацію пенсійних виплат проведуть для:

  • Військових;
  • Чорнобильців, які мають інвалідність;
  • Пенсіонерів, котрі сплачували страхові внески;
  • Потерпілих від нещасних випадків на виробництві.

Індексація точно буде відчутною для громадян, котрі вийшли на пенсію менше 3-х років тому, отримує пенсійні виплати більші за середні, або ж пенсію, котра нижча мінімальної.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Кому не підвищать

Водночас індексація не торкнеться громадян котрі отримують виплати менше мінімальної. У цьому випадку держава просто підтягне допомогу до мінімальної, але фактично пенсія не збільшиться, а лише стане допустимою. Тобто це буде не пенсія, а просто доплата – різниця між мінімальною та фактичною.

Загалом, березневий перерахунок торкнеться 10 мільйонів громадян різних професій. Наступна масштабна індексація буде проводитись у липні 2024 року.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, 60 років далеко не межа: майбутнім пенсіонерам можуть ускладнити вихід на заслужений відпочинок

Раніше наш портал інформував, нова допомога від ООН: кого з українців підтримають щомісячними грошовими виплатами

Також портал Знай повідомляв, додадуть по 300 гривень і то не всім: як зміняться пенсії українців після 1 березня