Українські банки зобов'язані проводити моніторинг усіх фінансових операцій своїх клієнтів з метою виявлення шахрайських дій. Вони мають право призупиняти транзакції, які викликають підозру.

Про це повідомили у Національному банку України, наголошуючи на категорії операцій, що можуть спонукати до застосування обмежувальних заходів з боку фінансових інституцій.

Які операції скасують

Нацбанк має повноваження зупиняти будь-які транзакції, які проводяться на рахунках, що могли використовуватися кіберзлочинцями. Враховуючи збільшену активність шахраїв після початку повномасштабного вторгнення, будь-які підозрілі грошові перекази, які мають ознаки кримінальних порушень, будуть негайно призупинені.

"Уповноважений орган має право призупинити виконання витратних операцій на термін до семи робочих днів", – повідомили у пресслужбі НБУ.

Термінали ПриватБанку. Фото: скрін youtube
Термінали ПриватБанку. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Починаються проблеми

У разі помилкового переказу коштів клієнти мають звернутися безпосередньо до банку для зупинення операції. Люди мають розписати всі деталі і після цього банк займеться вирішенням цієї помилки.

Якщо банк відмовляється повернути кошти, слід звернутися до Нацбанку. У випадках, коли кошти були відправлені невірно через помилку банку, можливе звернення до суду.

Тобто у разі виникнення помилки чи підозри, українці мають пройти всі кола банківського пекла, аби повернути гроші. До того ж, ймовірно, банк захоче пояснення, звідки у людини ці гроші взагалі.

Банкомат "Ощадбанку", скріншот: YouTube
Банкомат "Ощадбанку", скріншот: YouTube

Яких операцій стосується

Додаткова перевірка та можливе призупинення транзакції банком може стосуватися наступних ситуацій:

  • Транзакції здійснюються готівкою.
  • Гроші надходять або відправляються в Росію, або контрагент має зв'язки з РФ чи іншими державами, що порушують міжнародні договори, наприклад, Іран.
  • Великі перекази та платежі на суму від 400 тис. грн.
  • Операції здійснюються політично значущими особами або самі клієнти є такими особами.
  • Перекази за кордон.

"Ощадбанк". Фото: скрін youtube
"Ощадбанк". Фото: скрін youtube

Блокування рахунку

Раніше ми наводили приклад, як ПриватБанк заблокував картку без пояснень і залишив вдову військового із дитиною без копійки на існування. Клієнтка отримувала на картку фінустанови усі державні виплати та без об'єктивної причини залишилась без копійки.

Жінка проживає у Харківській області, регулярно обстрілюється росіянами. Вона розповідає, що банк розірвав із нею договір та закрив рахунок навіть не пояснивши причину і тепер вона залишилась без джерела фінансування, адже виплати та зарплата приходила саме на заблоковану карту.