З 2024 року українські жінки та чоловіки отримають приємний бонус у свій страховий стаж – облік декретної відпустки. Це стосується тих, хто протягом трьох років доглядав дитину, відкладаючи трудову кар'єру.

Згідно з новим законом, держава враховує цей період до того моменту, як дитині виповниться три роки.

Щаслива родина. Фото Freepik
Щаслива родина. Фото Freepik

Однак є важлива умова:

  • батьки повинні отримувати державну допомогу протягом трьох років,
  • не працювати ніде, навіть не провадити підприємницьку діяльність.

Починаючи з 2025 року, декретна відпустка включатиметься до страхового стажу батьків за даними персоніфікованого обліку. Якщо цей період не враховано, батьки можуть подати документи до Пенсійного фонду та зарахувати його до свого загального стажу.

Популярні новини зараз
Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Щаслива родина. Фото Freepik
Щаслива родина. Фото Freepik

Необхідні документи для підтвердження періоду декретної відпустки включають:

  • витяг з трудової книжки,
  • дані про відсутність підприємницької діяльності та свідоцтво про народження дитини.

Крім того, нові зміни стосуються і тих, хто доглядає дитину до 12 років, яка постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС. Такі періоди догляду також враховуються у страховому стажі, якщо надані відповідні документи.

Татусі в декреті, скріншот: Youtube
Татусі в декреті, скріншот: Youtube

Українцям також дається можливість враховувати декретну відпустку після того, як їхня дитина досягне трирічного віку і навіть до 6 років у разі здоров'я дитини.

Такі періоди догляду врахуються у загальному стажі роботи, стажі за спеціальністю чи безперервному стажі, проте не будуть включені до загального страхового стажу.

Вам буде цікаво дізнатися, " Жерти не будете місяць, а батьків здам у ТЦК": у Чернівцях поліцейська знущалася з 10-річних школярів

Нагадаємо, н ардеп звинуватила Кличка у труднощах постачання ліків: діти вже на межі життя, батьки кричать про допомогу

Раніше ми писали про те, що нові закони позбавляють підтримки: жінки вимагають "відстрочення" чоловікам