Поки всі обговорювали індексацію пенсій, уряд мимохідь вніс деякі зміни, які заморозили майбутні виплати ветеранам війни. Що сталося та як це вплине на наших захисників? Давайте розберемося докладніше.

На початку березня уряд затвердив коефіцієнти індексації пенсій на 2024 рік. Однак, крім збільшення пенсійних виплат, були інші також зміни – і не найприємніші.

Ветеран / фото: ДПСУ
Ветеран / фото: ДПСУ

Вони стосуються розмірів мінімальних пенсійних виплат для ветеранів війни. Раніше ці виплати були прив'язані до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 березня 2024 року цей зв'язок був обірваний, і тепер суми цих виплат призначаються у твердих розмірах.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям
Показати ще

Давайте розглянемо конкретні цифри

Наприклад, у ветеранів з інвалідністю внаслідок війни І групи раніше пенсія становила 13 604,50 гривні, що становило 650% від прожиткового мінімуму. Тепер ця сума складає 15 347 гривень, і більше не залежить від змін прожиткового мінімуму.

Ветеран / скріншот з відео
Ветеран / скріншот з відео

Спочатку це може здатися чимось добрим, адже пенсії зросли. Однак варто звернути увагу, що це збільшення – лише тимчасове.

Якщо прожитковий мінімум продовжить зростати, ці пенсійні виплати не відповідатимуть цьому зростанню. Уряд фактично заморозив їх розміри наперед.

Родина військового. Фото Freepik
Родина військового. Фото Freepik

Чому так сталося?

Справа в тому, що закон про статус ветеранів війни, який діє з 1993 року, розрахований на різні покоління ветеранів, включаючи тих, хто брав участь у сучасних бойових діях.

В умовах обмежених бюджетних ресурсів уряд ухвалив рішення, щоб заздалегідь обмежити зростання пенсій для ветеранів у майбутньому.

Таким чином, цей вид "страхування" з боку чиновників може виявитися не надто райдужним для наших захисників. Виправити ситуацію можна буде лише тоді, коли уряд внесе нові зміни до своїх постанов.

Раніше ми писали про гроші в обмін на шлях додому: Україна почне викуповувати своїх біженців у Європи

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсійний фонд встановив нові правила: кому доведеться працювати довше