Від Національного банку України прийшли уточнення щодо низки валютних обмежень. Так у НБУ хочуть запобігти "непродуктивному відтоку капіталу" для захисту міжнародних резервів України та збереження стійкості валютного ринку.

Відповідні зміни внесено постановою Правління НБУ від 20 лютого 2024 року №24, яка набирала чинності з 21 лютого 2024 року.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Національного банку України.

"ПриватБанк", фото: Знай.ua
"ПриватБанк", фото: Знай.ua

Документом, зокрема, змінено умови купівлі валюти бізнесом. У НБУ нагадали, що зараз для розрахунків в іноземній валюті бізнес повинен спочатку використовувати іноземну валюту, яка є у нього, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

НБУ
НБУ

Також підприємствам доступні валютні операції на умовах "своп" із купівлі-продажу іноземної валюти, якщо перша частина операції передбачає купівлю банком у клієнта іноземної валюти.

Щоб такі операції не використовувалися для обходу валютних обмежень, що діють, НБУ уточнює умови купівлі валюти підприємствами.

Ось такі повідомлення про "збір даних" вже надходять українцям:

Повідомлення від "ПриватБанку", скріншот: Privat24
Повідомлення від "ПриватБанку", скріншот: Privat24

Так, з 21 лютого при купівлі валюти бізнесом банки братимуть до уваги не лише кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнта, а й інформацію про незавершені валютні операції клієнта з банками на умовах "своп", за якими здійснено першу частину операції (з продажу клієнтом іноземної валюти банку).

Для цього на дату купівлі іноземної валюти юридичним особам потрібно буде надавати банку інформацію про продану їм іноземну валюту по першій частині валютних операцій на умовах "своп" (валюта, термін операції) щодо незавершених операцій з банками. Вона надаватиметься додатково разом з інформацією про наявні кошти в іноземній валюті на поточних та депозитних рахунках.

Також постановою уточнюються особливості валютного нагляду з боку банків за граничними термінами розрахунків за експортними операціями.

"Наразі діє норма, згідно з якою банки можуть завершити валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних термінів розрахунків за експортними операціями після зарахування на поточний рахунок резидента у банку грошових коштів, що надійшли від нерезидента за товар, якщо ці кошти переказувалися з-за кордону", - зазначають у Нацбанку.

Обмін валют, фото: Знай.ua
Обмін валют, фото: Знай.ua

Щоб стимулювати повернення в Україну валютних надходжень за експорт товарів, НБУ уточнює особливості здійснення валютного нагляду банками.

Починаючи з 21 лютого, банки зможуть завершити валютний нагляд за відповідними операціями лише за умови, якщо кошти від нерезидента надійшли в іноземній валюті. Проте перекази в гривнях не будуть підставою для завершення валютного нагляду банком.

Нагадаємо, гривня продовжує "ламатися": що відбувається з курсом долара та євро.

Раніше повідомлялося, що українців можуть змусити повернути субсидію: що відомо.

Також, залишилося менше місяця: українцям пояснили, як не втратити виплати.