Відносини роботодавців із працівниками в нашій країні досі регулюються Трудовим кодексом прийнятим ще за радяських часі. Змінити його вже декілька разів намагалися депутати, і у 2024 році Мінекономіки запропонувало більш сучасний варіант закону.

Про це повідомляє nv.ua.

За новим документом до вже існуючих видів угод із робітниками додадуть трудовий договір про сезонну роботу, учнівський трудовий договір, трудовий договір з домашнім працівником.

Бізнес в Україні, фото mind
Бізнес в Україні, фото mind

Працівник не буде потрібно при працевлаштуванні подавати трудову книжку або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, як це вимагають зараз.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

За новими правила роботодавець зможе збирати інформацію про попередню роботу кандидата, однак обов'язково про це потрібно йому повідомити. Потенційний кандидат таком матиме право ознакомитись із зібраною про себе інформацією.

Проєкт Трудового кодексу розширює перелік підстав, коли роботодавець може звільнити працівника без його згоди.

Бізнес. Фото: РБК-Україна
Бізнес. Фото: РБК-Україна
Бізнес. Фото: РБК-Україна

Зокрема, з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру, які не визначені у законі, а тому працівника можуть звільнити просто за бажанням роботодавця.

Єдине, що робітника повинні попередити про звільнення за 60 днів.

Також працівника можуть звільнити з роботи, якщо він був без поважної причини відсутній на робочому місці більше 40 днів.

Раніше портал Знай повідомляв, субсидія без договору оренди та прописки: у ПФУ пояснили, хто зможе оформити.

Також наш портал інформував, виплати не отримаєте, якщо припуститеся цих помилок: у Пенсійному фонді звернулися до українців.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться затягнути пояси тугіше: у НБУ дали прогноз, коли піднімуть тарифи на газ, гарячу воду та опалення.