Кінець зими радує українців погодою без снігу та промінчиками сонечка. Тому господарі потроху починають прибирати на подвір'ях та ділянках.

Однак це заняття може виявитися не лише небезпечним, але й дорогим "задоволенням". Про те, до чого може призвести розповіли в "Закарпаттяобленерго".

Горить сухостій, скріншот з відео
Горить сухостій, скріншот з відео

Господарі, які займаються доброустрієм своєї території часто спалюють все зайве, зокрема й суху траву. Однак такі дії можуть дуже швидко спричинити пожежу.

"Категорично забороняється спалювання сухотрав'я, чагарників та влаштування сміттєзвалищ поблизу охоронних зон ліній електропередач та біля трансформаторних пунктів, електропідстанцій." попередили в обленерго

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

У разі виникнення пожежі, винні особи будуть встановлені, після чого понесуть покарання та відшкодують всі збитки.

Пожежа сухостою, фото ДСНС
Пожежа сухостою, фото ДСНС

Окрім цього, законодавство України передбачає чималі штрафи за паління сухостою, трави чи чагарників. Про те, які суми доведеться заплатити паліям, розповіли в Eco.rayon.

Сума на яку штрафуватимуть, залежить від того де було вчинене правопорушення та до яких наслідків воно призвело. В окремих випадках, палію може загрожувати обмеження волі.

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

- штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 до 153000 грн);

- обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років;

Гасіння підпалу сухостою. Фото: Youtube
Гасіння підпалу сухостою. Фото: Youtube

Штрафи за спалення в населених пунктах:

- для громадян: 180-360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (сума складає 3060-6120 грн.);

- для посадових осіб: 900-1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (сума складає 15300-21420 грн.).

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, недобросовісних батьків хочуть штрафувати: кому можуть "вліпити" штраф в 1700 гривень

Раніше портал Знай інформував, українців почнуть посилено штрафувати з 15 лютого: хто може "залетіти" на 3500 гривень

Також наш портал повідомляв, несплата комунальних послуг: кому з українців не загрожують штрафи та пеня