Реєстрація місця проживання чи прописка в Україні є обов'язковою юридичною процедурою.

Вона підтверджує легальність перебування особи за певною адресою та дає право користуватися низкою адміністративних послуг. Зокрема, дані про прописку вимагають лікарні, школи, банки, правоохоронці тощо.

Житло, скріншот: Youtube
Житло, скріншот: Youtube

Отже, прописка є вкрай бажаною для повноцінного функціонування в суспільстві. Однак що робити, якщо власник житла, де ви фактично проживаєте, не бажає погоджуватися на вашу реєстрацію? Чи можливо оминути цю вимогу?

Експерти служби Безкоштовної правової допомоги (БПД) роз'яснюють: відповідно до чинного законодавства, прописатися можна лише у власному житлі або за письмовою згодою його власника чи співвласників. Тобто обійти цю норму та зареєструватися без відома власників неможливо.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Кредити на житло для молоді. Фото: Youtube
Кредити на житло для молоді. Фото: Youtube

Ні особиста присутність, ні нотаріально завірена згода власників квартири чи будинку не обов'язково. Достатньо надати паспорт та ІПН людини, яка знімає житло, паспорт та код власника житла, що встановлюють документи про право власності на житло.

Отже, краще заздалегідь подбати про оформлення всіх дозвільних документів орендодавця.

Нагадаємо, субсидію не дадуть: на кого з українців чекає нерівний бій з платіжками

Як повідомляв "Знай.uа", податки на квартири та будинки: хто має сплатити підвищені суми

Знай.uа писав, чекають, щоб "відрізати"? Українці місяцями не бачать платіжок за світло, поштові скриньки порожні