За останніми даними на січень 2024 року, заборгованість житомирян за теплопостачання перевищила 220 мільйонів гривень, а за послуги "Житомирводоканалу" – майже 60 мільйонів гривень.

Кореспонденти звернулися до представників комунальних підприємств, щоб розібратися, яким чином вирішуються питання щодо стягнення боргів та чи загрожує відключення послуг неплатникам.

Комуналка, скріншот: Youtube
Комуналка, скріншот: Youtube

Юрій Сушицький, начальник відділу збуту "Житомиртеплокомуненерго", сказав, що незважаючи на відміну постанови №1405 від 29 грудня 2023 року, відключення боржників залишається можливим за умови, що понад 50% квартир у будинку відключено.

У разі невиплати заборгованості підприємство подає позови до суду, і на даний момент на виконанні перебуває понад 1800 проваджень на суму понад 22 мільйони гривень.

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

Директор "Житомирводоканалу" Роман Ілик додав, що технічно відключення від водопостачання можливе для будь-якого абонента.

До кінця січня 2024 року заборгованість житомирян перед водоканалом склала майже 60 мільйонів гривень. Відключення від каналізації проводиться дистанційно, але поки що у лютому відключень не планується.

Запаси води, фото з вільних джерел
Запаси води, фото з вільних джерел

Відключення можуть бути у майбутньому, але нині працюють із боржниками через розсилку повідомлень про борг та судові позови.

З юридичної точки зору після скасування ухвали, підприємства можуть відключати споживачів без рішення суду за умови попередження за 10 днів.

Юрист Роман Гуртовенко зазначив, що компанії мають надсилати попередження, і у разі невиплати через 10 днів мають право на відключення. Проте, всупереч технічній можливості, через обставини війни в країні відключення абонентів поки не проводилися.