З 2017 року українці окрім постачання газу, платять окремо за його розподіл. Ці кошти облгази найчастіше спрямовують на підтримання в робочому стані та розвитку газорозподільних мереж. Втім, вартість доставки не залежить від об'ємів споживання, а виключно від потужності підключення споживача.

Про це повідомив екскерівник ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон у "Дзеркало тижня".

Платіжка за газ. Фото: скрін youtube
Платіжка за газ. Фото: скрін youtube

Фахівець виступає за скасування такої абонплати для споживачів газу і повернення плати за розподіл, яка б залежала від обсягу споживання газу. Це пов'язано із декількома причинами.

Макогон вважає не справедливим те, що споживач, який використовує 2000 кубометрів газу, сплачує таку ж абонплату, як і той, хто витрачає лише 200 кубометрів на місяць.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

За доставку зобов'язаний сплачувати навіть той споживач, який узагалі не використовує газ (дачний будинок узимку тощо). Він вносить таку ж абонплату як і той, хто споживає 2000 кубометрів для опалення будинку в 500 кубометрів.

Доставка газу. Фото: скрін youtube
Доставка газу. Фото: скрін youtube

На думку експерта однакова плата за розподіл газу не мотивує українців економніше ставитися до ресурсів, а це дуже важливо у розпал війни.

Макогон також вважає, що тариф за розподіо не має відрізнятися у окремих регіонах України.

Експерт пояснив, що зараз ціни залежать від конкретної місцевості та становлять від 0,38 грн за кубометр у Києві до 2,39 грн за кубометр у Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях.

"Це створює соціальну напругу та зменшує інвестиційну привабливість низки регіонів: бізнес уникає регіонів із великими тарифами на розподіл газу", - пояснює Макогон.

Нагадаємо, обленерго почали розсилати "листи щастя": що треба знати, щоб не залишитися без світла у розпал зими.

Раніше повідомлялося, нові цифри в платіжках доводитимуть до відчаю: у НБУ попередили, які послуги подорожчають.

Також, прилад можуть встановити безкоштовно: українцям звернули увагу на важливий момент.