З січня українцям перерахували щомісячний платіж за доставку газу. Хоча тариф не змінився, більші рахунки у лютому отримають ті, хто споживав більше блакитного палива у минулому році.

Тариф за доставку у кожному регіоні різний. Найбільше платять в областях, де проживає менша кількість людей, адже витрати на утримання газової інфраструктури ділять на кількість споживачів.

Рахунки за комунальні послуги / фото: відкриті джерела
Рахунки за комунальні послуги / фото: відкриті джерела

Найбільші тарифи в Гадячі, Ужгороді, Лубнах, Миколаєві, Харкові, Чернівцях, де за кожен кубометр доводиться платити 2,39 грн.

Найменші платіжки отримують споживачі Києва.

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Для розрахунку тарифу на розподіл блакитного палива використовують інформацію про споживання за газовий рік. Це з жовтня 2022-го до жовтня 2023-го.

Таким чином, якщо ви впродовж газового року з 2021-го до 2022-го витрачали менше газу, ніж з 2022-го до 2023-й, то ваші платіжки зростуть.

Бабуся і комунальні рахунки, 24 канал
Бабуся і комунальні рахунки, 24 канал

Для розрахунку тарифу беруть загальну суму спожитих кубів за газовий рік та множать на ціну за доставку і ділять на 12 місяців.

Наприклад, якщо ви з жовтня 2021-го до жовтня 2022-го витратили 2500 кубометрів газу, при цьому ви проживаєте в Київській області, то ваш щомісячний платіж буде складати:

1200 * 1,79 / 12 = 179 грн/міс.

Тобто чим меньше у вас розхід блакитного палива, тим меньше будуть приходити платіжки за його розподіл.

Нагадуємо, що доставку газу можна сплачувати наперед на рік.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, платитимемо майже 10 гривень за куб: українцям розповіли, коли піднімуть тарифи на газ.

Також наш портал інформував, купувати не обов'язково: українцям розповіли, як економити на світі, не встановлюючи новий лічильник.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, не потрібно стояти в чергах: у "Київтеплоенерго" пояснили 8 питань, які можна вирішити без візиту.