Експерти стверджують, що дані про заборгованість українців за комунальні послуги, які розповсюджують деякі ЗМІ та політики, перебільшено.

Зокрема, директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко привів дані, що до кінця 2021 року загальний борг населення за комуналку становив 73-82 млрд грн, що дорівнює приблизно 3 місячним платежам. Він зазначає, що рівень сплати українцями комунальних платежів традиційно є досить високим і становить 94-96%.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Деякі винятки, що цікаво, становлять заможні райони Києва, зокрема Печерський та Оболонські Липки, де власники елітного житла можуть дозволити собі накопичити борги на рік чи більше. Проте загалом масштаби проблеми заборгованості не є критичними для пересічних українців.

"Виявляється, Печерськ у Києві – найбільший боржник. Люди просто купили квартири, але там не мешкають. Для них зробити заборгованість на рік, а потім прийти та заплатити за два роки вперед – це елементарно", - зізнається він.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Щодо тарифів, то, за словами Сергієнка, ринкова вартість електроенергії в Україні становить 5,5 грн за кВт/год, тоді як для населення вона була встановлена ​​на рівні 2,68 грн замість попередніх 1,44 грн.

Це було політичним рішенням уряду, але різницю між ринковою вартістю та державним тарифом слід компенсувати за рахунок бюджету.

Нагадаємо, торкається всіх платників комуналки: як розрахуватися без додаткових комісій

Як повідомляв "Знай.uа", українцям пояснили, чому відключатимуть світло: інших варіантів не залишилося

Знай.uа писав, пенсія, субсидія, допомога: на які пільги можуть розраховувати українці