Після веселих новорічних гулянок в Україні настав час змін у молочній індустрії. Мабуть, святкові торгові мережі та кафе не сильно використовували молочні продукти, і тепер деякі підприємства стикаються з несподіваним надлишком молока.

2023 року споживання молочної продукції в Україні зросло на 14%, частково через повернення з-за кордону близько 1 мільйона громадян.

Молочна продукція, скріншот: YouTube
Молочна продукція, скріншот: YouTube

Середня ціна на молоко-сировину на момент 1 січня 2024 року трохи підскочила — 14,32 грн/кг без урахування ПДВ, повідомляє Асоціація виробників молока. У той же час середня закупівельна ціна молока екстра-сорту на початок року досягла 14,70 грн/кг без ПДВ, піднявшись на 9 копійок на місяць.

Залишки цього білого золота йдуть тим, хто готовий швидко його переробити, а це своєю чергою впливає на ціни на ринку.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Аналітик Георгій Кухалейшвілі вважає, що поточна ціна молока-сировини відповідає попиту та пропозиції на внутрішньому ринку. Спад цін після свят, ймовірно, не вплине на зміну цін, і, незважаючи на "тимчасовий затишок", очікується, що ринок залишиться стабільним.

Молочна продукція, кадр з відео
Молочна продукція, кадр з відео

Також аналітиками наголошується, що ціни на молоко в Україні зараз відповідають рівням середньоєвропейського ринку, і вони після грудневого зростання залишаються стабільними.

Експерти кажуть, що зниження цін на молоко-сировину допомагає стримувати зростання витрат молочних ферм, які стикаються з підвищенням цін на енергоресурси та паливо в умовах воєнних дій із Росією. Тому 2024 року очікується помірна динаміка цін на молочні продукти в Україні, за винятком непередбачених обставин, які можуть вплинути на ринкову ситуацію.