Наші читачі мають знати, що в Україні запровадили новий платіж для побутових споживачів газу. Розмір платежу залежатиме від будинку та кількості газового обладнання у ньому. Важливо розуміти, що платити доведеться за технічне обслуговування газових мереж, що знаходяться усередині будинку.

Дізнатися суму обов'язкового платежу може кожен співвласник багатоквартирного будинку. Оператори газорозподільних мереж (філії Газсеті, а також міськ- та облгази) оприлюднили орієнтовну вартість ТО.

Про це в деталях розповіли експерти консультаційного центру "ГазПравда".

Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube
Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube

Терміни проведення техобслуговування газових мереж та суми

Графіки його проведення в кожному будинку зараз формують. Знайти свою адресу ви можете на сайті свого Оператора ГРМ. Так, наприклад, у Київській області середній платіж з технічного обслуговування газових мереж із квартири складе 320 грн.

Популярні новини зараз
Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Суми будуть різні, все залежить від кількості квартир та технічних особливостей газових мереж.

Важливо відзначити, що ця сума розрахована не на місяць, бо багатьох споживачів лякають, що доведеться платити по 320 грн щомісяця. Це платіж за все ТО, яке проводитиметься раз на 3 або 5 років.

Газова служба. Фото: скрін youtube
Газова служба. Фото: скрін youtube

Чим старіша мережа, тим частіше технічне обслуговування

До речі, періодичність проведення технічного обслуговування залежить від віку мереж.

Якщо внутрішньобудинковим мережам не більше 25 років, то обслуговуватимуть їх 1 раз на 5 років. А от якщо мережам у будинку більше 25 років, то техобслуговування доведеться проводити кожні три роки.

Тобто чим старіша система, тим частіше доведеться проводити обслуговування.

Озвучені цифри за технічне обслуговування орієнтовні та не включають транспортні витрати, які визначаються додатково окремо для кожної багатоповерхівки. Тому платіж може бути більшим.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Хто проводитиме технічне обслуговування будинкових газових мереж

З 2024 року в Україні має бути відновлено техобслуговування будинкових газових мереж за новими правилами. Після трирічної паузи Міненерго та НКРЕКУ завершили всі бюрократичні процедури до кінця 2023 року.

Наразі всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів або не подали заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, автоматично приєдналися до Типового договору з місцевим Оператором ГРС (філією Газсеті або міськ- або облгазом).

Але право на проведення технічного обслуговування мають не тільки Оператори ГРС, але й інші компанії, які мають дозвіл на такі роботи.

Але при укладанні договору з іншою компанією потрібно повідомити про це свого оператора ГРС протягом 15 календарних днів з дати підписання договору.

І найголовніше, платіжка на технічне обслуговування приходитиме не раз на місяць, а 1 раз на 3-5 років.

За обслуговування мереж та обладнання, що знаходяться безпосередньо у квартирах, доведеться платити окремо.

Кожен власник квартири повинен самостійно підписати додатковий договір з Оператором ГРС або іншою профільною компанією саме на ТО мереж та обладнання, що знаходяться усередині квартири.

Нагадаємо, тарифи на світ під час війни: чи збільшаться платіжки українців.

Раніше повідомлялося, проводіть оплату комуналки без комісій: як зробити це через особистий кабінет та QR-код.

Також, помашіть субсидії рукою: українці можуть залишитися без допомоги.