З 2024 року Україна вносить суттєві зміни до сфери трудових відносин, націлюючись на зміцнення захисту прав працівників. Державна служба з питань праці оголосила про нові штрафи для роботодавців, які порушують трудові гарантії.

Тепер штрафи для роботодавців змінюватимуться залежно від характеру порушення та його тяжкості. Несумлінні роботодавці ризикують зіштовхнутися зі штрафами, розмір яких становитиме від дворазового до 30-кратного розміру мінімальної зарплати в Україні.

Працівники, unsplash
Працівники, unsplash

З початку 2024 року за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці роботодавцям загрожує штраф у розмірі 2-кратної мінімальної зарплати за кожного працівника, чиї права було порушено.

Кожен порушник протягом 2024 року буде зобов'язаний сплатити штраф у розмірі від 14 200 грн до 16 000 грн, залежно від періоду порушення.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Також роботодавці, які затримують виплати заробітної плати або не здійснюють їх взагалі, будуть штрафи в 3-разовому розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника. У разі затримок понад місяць або повної невиплати штрафи становитимуть від 21 300 грн до 24 000 грн.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

Особливо високі штрафи накладатимуться за роботу без трудового договору або виконання трудових обов'язків поза його рамками.

Порушники, які займаються подібними практиками, можуть зіткнутися зі штрафами від 71 000 грн до 80 000 грн за кожного працівника.

Недопущення або перешкода до перевірки цих порушень каратимуться у 16-кратному розмірі мінімальної зарплати: з 1 січня – 113 600 грн та з 1 липня – 128 000 грн.

Ці зміни спрямовані на захист інтересів працівників та забезпечення дотримання трудових норм роботодавцями. Вони мають створити більш справедливі умови праці та підвищити відповідальність за порушення трудового законодавства.