Штрафи та відповідальність за порушення лічильників комунальних послуг в Україні є невід'ємною частиною дотримання законодавства. Крім штрафів, порушник може бути зобов'язаний відшкодувати збитки постачальнику послуг.

Для газових лічильників порушення включають самовільне втручання, підключення несанкціонованих приладів або навіть демонтаж лічильника. Штрафи за такі порушення варіюються від 850 до 3 400 грн залежно від характеру порушення, повідомляє портал На Пенсії.

Гроші
Гроші

Наприклад, самовільне втручання у роботу лічильника або його демонтаж оподатковується штрафом від 50 до 200 неоподатковуваних доходів, що у грошовому еквіваленті становить від 850 до 3400 гривень.

Перешкода перевірці контролерами також може призвести до штрафів від 50 до 150 доходів, що не оподатковуються, що рівнозначно від 850 до 2 550 гривень.

Популярні новини зараз
Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

А самовільне пошкодження пломби може коштувати порушнику 100 000 гривень, оскільки крім штрафів потрібно буде сплатити і нелегітимне використання газу.

Лічильник, скріншот: YouTube
Лічильник, скріншот: YouTube

З водомірами ситуація схожа на суворість. Використання води обходом лічильника, демонтаж або втручання в його роботу, недопуск контролера до перевірки – усі ці порушення можуть бути оподатковані штрафами від 50 до 200 доходів, що не оподатковуються, відповідно, від 850 до 3 400 гривень.

Порушення антимагнітної пломби водоміра може коштувати 20 000 гривень, навіть магніт на водомірі може коштувати тисячі гривень, оскільки штраф нараховується щодня з моменту останньої перевірки, а стягнення за день може досягати 500 грн.

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

Неприпустимість маніпуляцій з обладнанням обліку наголошує на необхідності своєчасної перевірки та повідомлення постачальника послуг про виявлені несправності.

Дотримання норм та правил, передбачених для лічильників, не тільки є зобов'язанням перед законом, а й гарантує належне функціонування комунальних послуг та забезпечує уникнення можливих фінансових штрафів.

Перш за все ми повідомляли, до 3,5 гривень за кіловат – як можуть змінитися тарифи на комуналку в 2024 році

Також портал Знай.ua писав, комунальники розповіли, що обов'язково потрібно зробити після повірки лічильника: інструкція