Ціни на гречку цього року рекордно низькі і вони знижуються, хоча експерти попереджають, що з нею можуть початися серйозні проблеми.

З огляду на невисоку рентабельність, наступного року площі під посіви гречки можуть скоротитися. Так що ця крупа може реально стати дефіцитною, вважає перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

Ціни на гречку, фото: Знай.ua
Ціни на гречку, фото: Знай.ua

Через надлишок гречаної крупи на внутрішньому ринку Україна вперше почала експортувати її за кордон. Головними споживачами української гречки в Європі є наші біженці.

"Вони сформували стійкий попит на цей продукт і поширюють культуру його споживання", - заявляє він.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Тому європейські торговельні мережі змушені закуповувати гречану крупу в Україні. Нині уряд зняло всі обмеження, що діяли раніше, на експорт гречки.

До того ж цього року вдалося зібрати рекордний урожай гречки – близько 220 тисяч тонн. Це практично вдвічі більше від річного споживання. Тож є навіть надлишок. Це помітно за низькими цінами, що тішить покупців.

Гречка. Фото: Youtube
Гречка. Фото: Youtube

Перед гравцями аграрного ринку постає дилема. З одного боку, споживачі хочуть і надалі бачити доступну ціну на гречану крупу. З іншого боку, агрокомпанії прагнуть отримати прогнозований прибуток від своєї праці.

Нагадаємо, голодними не будемо:супермаркети порадували цінами на крупи, макарони та консерви

Як повідомляв "Знай.uа", до 76 грн за кілограм: в Україні супермаркети оновили ціни на курятину та яйця

Знай.uа писав, українців попередили про підвищення цін на продукти: що подорожчає