Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які уважно стежать за свіжою інформацією щодо перерахунку пенсійних виплат, є кілька важливих новин. Річ у тім, що вже у січні в Україні буде новий розмір прожиткового мінімуму.

Новий мінімум передбачено Законом про Державний бюджет на 2024 рік. Зазвичай разом із прожитковим мінімумом зростали й мінімальні пенсії та надбавки до них.

Однак вже у 2024 році це правило зміниться, і як саме це станеться, розповіли фахівці на порталі "На пенсії".

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

На початку листопада Верховна Рада ухвалила Закон про Держбюджет на 2024 рік. Він передбачає збільшення прожиткового мінімуму із 1 січня. Через збільшення прожиткового мінімуму зазвичай відбувається автоматичний перерахунок мінімальних пенсій та усіляких надбавок до них.

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

На порталі "На пенсії" фахівці навіть писали, як через збільшення прожиткового мінімуму могли б вирости пенсії з 1 січня.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Однак у пункті 8 Прикінцевих положень проекту закону про бюджет наступного року зазначено дослівно:

"Встановити, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, що провадиться з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій"

Тобто жодного перерахунку пенсій з 1 січня 2024 року не буде, незважаючи на зростання прожиткового мінімуму (хоча він був би однаково незначний).

Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела
Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела

Цю новацію наприкінці листопада затвердили остаточно. Мінімальні пенсії та надбавки, що залежать від прожиткового мінімуму, будуть перераховані лише у березні. Тоді ж має відбутися індексація.

У таких обставинах невеликий перерахунок з 1 січня може торкнутися лише тих, чия пенсія залежить від мінімальної зарплати, яка також має зрости (частково це особи старше 65 років із повним стажем та деякі чорнобильці). А ось зростання прожиткового мінімуму збільшення пенсій наразі не гарантує.

Нагадаємо, чому українські пенсіонери позиваються до ПФУ: проблеми із соцвиплатами.

Раніше повідомлялося, треба повідомляти: як українці можуть втратити пенсію навіть не здогадуючись.

Також, буде всього три місяці: у ПФУ назвали терміни для поновлення та призначення пенсії.