З початком повномасштабного вторгнення частина українців, серед яких і люди пенсійного віку, виїхали за кордон. Там вони отримали тимчасовий захист або статус біженця.

Якщо пенсіонер мешкає за кордоном та має статус біженця або тимчасовий захист, і виплати йому були припинені, то він легко може їх відновити. Наприклад, така ситуація може виникнути, якщо громадянин не забирає пенсію на пошті. Про те як це зробити, розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Протягом якого часу можна відновити

Пенсіонери, які тимчасово мешкають за кордоном та мають відповідний статус, мають звернутися до ПФУ в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після скасування цього стану. Заяву та необхідні документи, українці зможуть надіслати поштою.

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Зміни у військовому обліку: українським чоловікам видадуть новий документ Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Документи для призначення/перерахунку пенсії

Щоб пенсію призначили, потрібно подати копію документів, які підтверджують факт перебування за кордоном з перекладом та оригінал документу, який підтверджує, що людина жива (з перекладом). Окрім цього підготуйте пакет документів, які визначають право на пенсію.

Українські пенсіонери, скріншот: YouTube
Українські пенсіонери, скріншот: YouTube

Документи для поновлення

Для поновлення знадобляться документи такі ж як і для призначення, але замість тих, які надають право на пенсію необхідно підготувати лише копію паспорта громадянина України.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, пенсіонери можуть заплатити за газ зі знижкою: як скористатися шансом

Раніше портал Знай інформував, оновлення у банківських тарифах: що чекає на власників карток "Ощадбанку" з 1 грудня

Також наш портал повідомляв, пенсія на картку або поштою: в ПФУ повідомили важливу деталь