Українці масово переходять на опалення дровами задля економії та через вимушене відключення електроенергії.

Однак, щоб ефективно використати цей спосіб опалення, а також не викинути гроші на вітер, слід дослухатися деяких корисних порад.

Дрова - фото torg.ukr.bio
Дрова - фото torg.ukr.bio

Які дрова не підійдуть для опалення:

1. Хвойні породи деревини – сосна, ялина, туя та інші. Вони мають високий вміст смоли, яка не згоряє повністю, а також засмічує своїми залишками димохід та внутрішні частини топки. Також у цьому випадку неминуче поява кіптяви.

Дрова - фото Kaminholz Rhein-Ruhr
Дрова - фото Kaminholz Rhein-Ruhr

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українців попередили про "важкі" платіжки за світло В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

2. Листяні породи деревини, м'які породи, листяні породи деревини - липа, осика, тополя та інші. Ці дрова мають невисоку щільність і відповідно дуже швидко згоряють. Так що користі з них мало, через низьку питому теплотворну здатність.

У той же час ідеальними для опалення вважаються тверді породи, такі як дуб, береза, граб та інші. Вони забезпечують стабільну робочу температуру в топці та високу питому теплотворну здатність.

Також слід зважити на особливості горіння деяких порід. Наприклад, дрова з бука, берези, ясеня важко розтоплювати, але вони можуть горіти сирими, бо мають невелику вологість. У той же час, букові дрова мають дуже високий показник теплотворної здатності.

Опалення дровами, скріншот з відео
Опалення дровами, скріншот з відео

Такі породи, як вільха та осика, не тільки згоряють без утворення сажі, а й взагалі випалюють її з димаря. Березові дрова хоч і хороші для тепла, але при нестачі повітря в топці горять димно і утворюють дьоготь, що осідає на стінках труби.

Соснові дрова дають більше спека за ялинові через найвищий вміст смоли, проте тріскаються і засмічують трубу та внутрішні стінки печі.

Єдиний недолік ідеальних для опалення дубових дров – це те, що вони погано розколюються, як і дрова з граба. Також врахуйте, що дрова з кедра дають довго вугілля, що тліє, а дрова з в'яза при горінні димлять.

Дрова - фото wood-bud.com
Дрова - фото wood-bud.com

Нагадаємо, як розвести багаття або розтопити піч вологими дровами: способи, перевірені десятиліттями. a>

Раніше ми повідомляли, що взимку буде чим грітися: українців порадували збільшенням субсидій. >