Після повномасштабного вторгнення, українці, які були вимушені покинути свої домівки отримали статус внутрішніх переселенців. Цей статус дозволяє отримувати допомогу від держави.

Та чи оформлюється допомога повторно, якщо українець виїхав за кордон? Про це дали пояснення фахівці "Юридичного порадника для ВПО".

Виплати ВПО, скріншот: YouTube
Виплати ВПО, скріншот: YouTube

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів номер 332 від 20 березня 2022 року, допомогу призначають на шість місяців внутрішньому переселенцю, який вперше звернувся за призначенням виплати.У цьому твердженні ключовими моментами є звернення за допомогою вперше. Тобто, якщо громадянин раніше отримував виплати, або ж самостійно її скасував, то знову претендувати на її отримання він не може.

Хто може повторно претендувати

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Але частина 5 тої ж постанови говорить, що право на допомогу мають особи, які повторно перемістились через російську агресію. Наприклад, особа перемістилася з прифронтового міста, оформила ВПО, але виплати не отримувала. Потім вона повернулася до свого дому, але знову була вимушена переїхати. Тоді це вважається повторним переміщенням та особа у такому разі маж право на отримання допомоги від держави. Але лише в тому разі, якщо першого разу виплати вона не отримувала зовсім.

ВПО. Фото: скрін youtube
ВПО. Фото: скрін youtube

Відновлення виплат

Людина, яка повернулася з-за кордону відновити таку допомогу права не має. Винятками служать ситуації, які вважатимуться поважними причинами:

  • Особа, яка виїхала на відрядження;

  • Громадянин, який виїхав, задля оздоровлення дітей;

  • Особа, яка виїжджала офіційно на стажування;

  • Виїзд через хворобу.

У такому випадку всі дії повинні підтверджуватися документально.

Нагадаємо, портал Знай інформував, розпочалась реєстрація на гуманітарну допомогу: хто з українців може безкоштовно отримати продукти

Раніше на порталі Знай повідомлялося, це дозволить вберегти пенсію: стареньким дали важливе роз'яснення

Також, наш портал інформував, харчування, одяг і не тільки: з листопада українські малюки отримають важливу допомогу