У 2023 році держава зняла багато обмежень, які стосувалися арештів рахунків та податкових перевірок. Тому українцям варто обачніше ставитися до грошових переказів та не забувати про свої борги, які можуть стягнути через суд.

Про це пише Finance.ua.

Фінмоніторинг

У кожному банку на вимогу НБУ створено спеціальну службу, яка пильно стежить за операціями своїх клієнтів.

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Якщо особа вик використовує картку лише для оплати в супермаркетах та магазина, вона навряд викличе увагу податкової. Однак, якщо людина часто поповнює картковий рахунок готівкою або навпаки часто знімає готівку, її можуть запідозрити у відмиванні грошей.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах
Показати ще

У буль-якому разі людину можуть попросити надати документи, що підтверджують походження коштів на рахунках.

"Ощадбанк". Фото: скрін youtube
"Ощадбанк". Фото: скрін youtube

"Нетипові операції"

Розробники банків постійно працюють над операціями, які аналізують операції за карткою. Фінустанови намагаються перешкоджати шахрайським схемам. Існує поняття "нетипова операція".

Наприклад, якщо тривалий час кредитна картка використовувалася тільки для розрахунків у торгових мережах, але раптом з неї вирішили зняти велику суму готівки.

Банк заблокує таку операцію до того моменту, поки з'ясує походження цих коштів на рахунку.

"Monobank", фото: Знай.ua
"Monobank", фото: Знай.ua

Рішення виконавчої служби

Якщо є рішення суду, то рахунки боржника можуть заблокувати до погашення заборгованості.

Банки діляться на тих, хто суворо виконує вказівки виконавчої служби (наприклад, ПриватБанк та Monobank миттєво блокують рахунки), та тих, хто може вибірково блокує картки.

Нагадаємо, про заначку краще забути: експерт розповів про "зимовий" курс долара по 46 грн.

Раніше повідомлялося, "Ніколи не відкривайте тут рахунків!": Клієнтка "Ощадбанку" стверджує, що через 7 років після закриття рахунку їй "навішують" борг.