В Україні більшість чоловіків і жінок можуть вийти на пенсію лише з 60 років, за умови наявності повного стажу. Втім, є категорії громадян, які можуть вирушити на заслужений відпочинок на 10 років раніше. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду.

Вийти на пенсію у 50 років за наявності 15 років страхового стажу можуть українки, які народили від 5 та більше дітей та виховали їх до 6-річного віку.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

"Право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу", - пояснили у ПФУ.

Також це право може передаватися батькові п'ятьох і більше дітей. Це можливо на вибір матері або у разі її відсутності. Для багатодітних батьків діють інші умови виходу на пенсію – вік 55 років та мінімум 20 років стажу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

Крім того, багатодітні мами можуть розраховувати на надбавку до основної пенсії у розмірі від 35 до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Раніше інформаційний портал "Знай" повідомляв, що робити українцям, яким не вистачає стажу для пенсії: ПФУ назвав можливий вихід.

Також наш портал інформував, у 2024 році індексацію пенсій буде зроблено "по-новому": літніх українців хочуть порадувати.

Крім того, ми писали, на страх немає часу: коли і кому в Україні потрібно пройти ідентифікацію, щоби не втратити пенсію.