В Україні діє мораторій на підвищення комунальних тарифів. Втім, це не може тривати вічно й уряду доведеться "відпустити" тарифи. Коли це може статися, прогнозується в інфляційному звіті Національного банку України.

Мораторій на підвищення тарифів поширюється на газ, гарячу воду та теплопостачання. Наразі держава компенсує постачальникам послуг різницю між реальною ціною та сумою, що сплачує населення.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Втім, вберігати українців від нових тарифів будуть не вічно. За прогнозами Національного банку, мораторій на зростання тарифів можуть скасувати в 2025 році.

У прогнозі регулятора йдеться про адміністративну інфляцію в Україні поступово зростатиме, але її темпи стримуватиме мораторій. Якщо ж тарифи на комуналку відпустять, то адміністративна інфляція прискориться до 19%.

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Оплата комунальних послуг, кадр з відео
Оплата комунальних послуг, кадр з відео

"Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який згідно з припущеннями цього прогнозу буде скасовано лише у 2025 році". - йдеться у звіті.

У НБУ додали, що після скасування мораторію очікується поетапне підвищення тарифів із розширенням підтримки побутових споживачів.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, "Гудять про підвищення": у "Yasno" розповіли, кому в листопаді доведеться платити за світло більше.

Також наш портал інформував, у теплі, але з порожніми гаманцями: українцям розповіли, що буде з тарифами на опалення.

Крім того, ми писали, у "Нафтогазі" зробили заяву щодо оплати комуналки: стосується кожного споживача.