Для деяких людей, коли настає час оформляти пенсії та звертатися до Пенсійного фонду, починаються реальні "страждання". Дуже важко морально сприймати "тонни документів" та походів до кабінетів, коли ти все доросле життя працював, і хотів отримувати гідні виплати на заслуженому відпочинку.

Фахівці з понсіонних питань з видання "На пенсії" відповіли українцю Сергію з Івано-Франківської області.

Справа в тому, що Сергію вже 64 роки, він досі не може оформити пенсію за віком. Він поділився своїм досвідом ходіння різними інстанціями.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Чому можуть не зарахувати стаж?

Як стало відомо з листа, він має близько 25 років стажу. Однак у Пенсійному фонді спочатку нарахували 19 років та обіцяли призначити пенсію у 2022 році при досягненні 63 років. Однак у пенсії знову відмовили, бо цього разу взагалі нарахували лише 13 років стажу.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

За словами Сергія, не зараховують частину стажу, оскільки, як вважають у Пенсійному фонді, записи у трудовій книжці зроблено з помилками. До того ж не хочуть зараховувати диплом тракториста, бо там начебто теж є виправлення. Не зараховують і службу в армії, оскільки записи зроблені ручками різного кольору.

"Як записи можуть бути абсолютно однаковими, якщо приймали мене на службу в одному році, а я звільнявся в іншому і вже по іншій частині?", - дивується чоловік.

Взяти уточнюючі довідки про свою роботу чоловік не може, бо архіви знаходяться на тимчасово окупованій території Запорізької області.

"Якщо є помилка в якійсь букві, хіба я в цьому винен? Я ж працював", – обурюється чоловік.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Потрібно звертатися до суду

Його листи до різних інстанцій результату не дали. Звертався він і до Пенсійного фонду, і до Кабінету Міністрів, і навіть до Уповноваженого з прав людини. Звідусіль приходить відмова. Тож Сергій звернувся до адвоката, який готує позов до суду.

У своєму зверненні до нас Сергій по суті нічого не просив. Це радше крик душі. Втім, ми зі свого боку також безсилі у цій ситуації. Можемо лише констатувати, що чоловік робить усе правильно. Хіба що оскаржити відмову у призначенні пенсії треба було раніше.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Але в цілому алгоритм дій дуже послідовний: спочатку звернення до вищої інстанції, отримання відмови та подальше її оскарження в судовому порядку. У цьому випадку суд справді залишається останньою інстанцією.

Втім, слід розуміти, що особи, які не мають права на пенсію через брак стажу, при досягненні 65 років вже можуть претендувати на державну соціальну допомогу, яку призначають замість пенсії.

У такому разі головний зміст звернення до юриста полягає лише в тому, щоб спробувати повернути частину пенсії за попередні роки. Хоча заборгованість у таких справах Пенсійний фонд виплачує дуже довго, оскільки грошей на виплати судових рішень у бюджеті немає.

Нагадаємо, нові правила для ВПО з 1 листопада: для кого зміняться умови.

Раніше повідомлялося, "Заявка є, але грошей немає": ПФУ місяцями затримує допомогу.

Також, до 3 тисяч в одні руки: яку допомогу можуть отримати українці у листопаді 2023 року.