Корисні поради щодо того, як зігрітися без центрального опалення, особливо актуальні зараз в умовах війни, коли росія навмисно і з особливою ненавистю продовжуватиме знищення інфраструктури України.

Сім'я, яка вже п'ять років живе без опалення, розповіла, як весь цей час вони справляються зі своїм становищем. Вони склали список змін, які може зробити кожен – вони допоможуть вам пережити зиму без центрального опалення.

опалення
опалення

Поради, як пережити зиму без центрального опалення:

1. Вибирайте вбудовані енергозберігаючі радіатори. Їх можна підключити до наявної розетки. Крім того, експлуатація цих радіаторів також не коштує дорого, як і вони самі. Важливо, що завдяки швидкому нагріванню та розумному термостатичному управлінню вони не працюють постійно, що значно економить енергію та гроші.

2. Використовуйте електричні ковдри та пледи з підігрівом. Вони допоможуть вам заснути, не тремтячи годинами. Ціни на електричні ковдри дуже низькі, пристойний бренд коштує близько 1000 гривень. Є також пледи та подушки з підігрівом. Крім того, вони використовують дуже мало енергії за ніч, але досить дорогі.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

опалення
опалення

3. Зимова ковдра обов'язково. Коли у вас немає центрального опалення, це справді потрібна покупка. Вони можуть коштувати орієнтовно 800 грн. за двомісну.

4. Додайте вогню. Це може бути відкритий вогонь, газовий вогонь чи навіть пальник, радять вони.

5. Будинок із захистом від протягів. Ви не витрачатимете гроші та тепло, якщо ваш будинок не захищений від протягів, навіть у разі наявності центрального опалення. Насамперед потрібно подбати про нові вхідні двері або заміну дерев'яних вікон із 90-х. Допоможе також ізоляція витяжок.

6. Утеплення. Подбайте обов'язково про ізоляцію на горищі. Також, якщо у вас тонкі стіни варто подумати про встановлення ізоляційного гіпсокартону або пінопласту. Допомогти можуть також двошарові штори навколо вікон та дверей.

Якщо у вас встановлені вікна із однокамерним склопакетом, слід використовувати плівку для вікон.

Опалення, фото: вільне джерело
Опалення, фото: вільне джерело

7. Постеліть на підлогу килими. Вони набагато тепліші за інші підлогові матеріали, а також забезпечують хорошу теплоізоляцію.

8. Встановіть електричну теплу підлогу. Підігрів підлоги найкраще замінить килими, якщо ця ідея вам не подобається. Електрична тепла підлога нагріває приміщення більш ефективно, ніж радіатори.

9. Тепло одягайтеся. Тут слід подбати про гарні товсті толстовки і флісові піжами. Звичайні термофутболки також необхідні, а теплі капці чи шкарпетки обов'язкові.

10. Використовуйте грілку. Сучасні грілки навіть необов'язково мають бути водяними. Зараз існують м'які ведмедики для мікрохвильової печі, подушечки для рук і грілки для вух.

Також не слід нехтувати старими добрими порадами: пийте багато гарячих напоїв і волійте гарячі страви, наприклад, суп в обідній час.

опалення взимку
опалення взимку

Нагадаємо, що обов'язково зробіть це перед початком опалювального сезону: залишилося мало часу, а батареї не зігріють.

Раніше ми повідомляли, як розпалити сирі дрова за допомогою простої хитрості: довго поратися не доведеться.