Через повномасштбане вторгнення багато українців залишилося без роботи та стабільного доходу. До приходу росіян ми більш-менш могли будувати плани та багато хто вкладав свої гроші у придбання житла у іпотеку.

Чи можуть відібрати житло придбане в кредит під час війни розповів адвокат АО ЮК АРЕС Владислав Зайцев.

Нерухомість, фото: youtube
Нерухомість, фото: youtube

Фахівець пояснив, на період воєнного стану та протягом 30 днів після його завершення в Україні діє мораторій на звернення стягнення на нерухомість фізосіб, яка перебуває в іпотеці за споживчими кредитами.

Стягнення полягає в арешті майна боржника, його вилученні та примусовій реалізації (продажу).

Популярні новини зараз
Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Такі платіжки тільки в кошмарах сняться: скільки віддамо за газ і світло цього літа Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити
Показати ще

Кредит, скріншот: Youtube
Кредит, скріншот: Youtube

Під час війни для банків діють такі обмеження:

  • Кредитор не може набути право власності на нерухоме майно боржника (тобто примусово його забрати) .
  • Заборонено продавати предмет іпотеки (тобто житло, отримане в кредит).
  • Заборонено виселяти мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є рішення суду про звернення стягнення.
  • Заборонено реалізовувати житло, яке перебуває в іпотеці, на електронних торгах. (тобто банк не може продати квартиру під час війни).

"Тобто наразі кредитор не може реалізувати свої права на набуття права власності на предмет іпотеки, продати його будь-якій іншій особі та реалізувати його на електронних аукціонах," – повідомив фахівець.

Однак юрист попередив, що такі обмеження стосуються лише нерухомості, яка була придбана за іпотечним договором до 17 березня 2022 року.

Житло, фото tribun
Житло, фото tribun

Якщо ви придбали житло в кредит вже під час війни, то боржники мають повне право її забрати.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, політика Нацбанку до цього приведе, експерт розповів, що буде з курсом валют вже скоро: "Завжди є і будуть".