Повномасштабне вторгнення змусило чимало українців покинути свої домівки та шукати прихистку за кордоном. Серед них є і люди, які отримують пенсійні виплати.

У зв'язку з цим, влада України ввела процедуру, яка повинна контролювати виплати. З недавніх пір, пенсіонери України, які наразі знаходяться в інших країнах мають пройти процедуру фізичної ідентифікації. Зробити це потрібно до 31 грудня цього року. Перевірка потрібна для того, щоб Пенсійний Фонд продовжив виплачувати пенсію.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Ті пенсіонери, які фізично не можуть приїхати в Україну, можуть пройти цю ідентифікацію онлайн такими способами:

Проходження цієї процедури відбувається відповідно до законопроєкту №9453, який був ухвалений ВРУ в першому читанні. Згідно з ним, підставою для скасування пенсійної виплати буде відсутність фізичної ідентифікації. В обов'язковому порядку дану процедуру потрібно проходити громадянам, для яких виплати були призупинені.

Українські пенсіонери, скріншот: YouTube
Українські пенсіонери, скріншот: YouTube

Пенсіонери, які раніше отримували свою пенсію готівкою, можуть отримати її через "Укрпошту". Наприклад, у Польщі можна отримати через цей сервіс лише написавши заяву. Це можна зробити через офіційний сайт пошти, там є спеціальна електронна форма. Цей варіант підходить для пенсіонерів, які отримували виплату готівкою.

Тож особисто для проходження ідентифікації в Україну їхати не треба, якщо немає на це змоги. Достатньо просто заповнити електронну форму на сайті Пенсійного фонду і виплати не будуть втрачені.

Нагадаємо, портал Знай інформував, деяким українцям погрожують втратою пенсій: як цього уникнути

Раніше на порталі Знай повідомлялося, втрата документів: що робити та куди звертатися

Також, наш портал інформував, як не втратити пенсійні виплати: чи потрібна верифікація