Хліб – один з найголовніших продуктів на столі кожного українця. До кінця цього року прогнозують значне підвищення цього продукту у всіх магазинах.

Про це розповіли у Всеукраїнській асоціації пекарів в коментарі для "delo.ua". Очікується, що ціни виростуть на 10-15%. Але подорожчання буде поступовим.

Хліб. Фото: скрін youtube
Хліб. Фото: скрін youtube

За прогнозами експертів перше подорожчання ми відчуємо уже цього місяця. У липні 2023 року були такі ціни на найпопулярніші види хлібу: 1) звичайний пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку коштував 41,9, житній та житньо-пшеничний – 36 та 41 гривні відповідно, а батон коштував 22,4 гривні.

В серпні всі наведені види хліба подорожчали на 2-3 гривні. І це всього лише за місяць. Якщо порівнювати ціни січня та серпня, ціна на вироби змінилася на 2,1-3,1%.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Українські пекарі стикаються з основною проблемою – занадто високі ціни на пшеницю 2 класу, з якої випікається переважна більшість хліба. Окрім того, такої пшениці на внутрішньому ринку недостатньо. Вже зараз можна говорити про недоотримання 1 мільйону тон пшениці для пекарської галузі. Про це розповів директор ВАП Юрій Дудченко.

Окрім того, ціни на хліб поповзуть вгору через подорожчання енергоносіїв і пального, через повернення довоєнного оподаткування. Також, не вистачає кадрів для пекарської справи. Наразі пекарські зарплати недостатні для збереження працівників, тож можливість їх підвищення вкрай важлива для цієї сфери.

Пекарня, фото: Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Пекарня, фото: Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Всі ці фактори вплинуть на ріст ціни на хліб та вироби з пшениці. Вже до цього часу спостерігався ріст цін на хліб різного ґатунку. У середньому, за час війни він виріс у вартості на 3%. Тож, подальше подорожчання не за горами, а до кінця цього року відсоток підняття ціни буде становити 15%.

Нагадаємо, портал Знай інформував, запасайтесь, поки ситуація дозволяє: скільки коштує цибуля і що буде з цінами далі

Раніше на порталі Знай повідомлялося, українців приголомшили новими цінами на рибу: залишається дивитися на вітрину та облизуватися

Також, наш портал інформував, шматок у горло не полізе: українцям показали нові цінники на ковбасу, сир та оливки