Значна частина українців бодай якийсь період свого життя працювала неофіційно. За них не сплачувались внески до ПФУ та не нараховувався страховий стаж, необхідний для оформлення пенсії.

Як бути тим, хто не отримав права на пенсію через брак стажу, розповів "24 канал".

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

В Україні щорічно зростає вимога до страхового стажу для виходу на заслужений відпочинок. Так, у 2023 році, щоб вийти на пенсію у 60 років потрібно мати хоча б 30 років стажу, у 63 – мінімум 20 років, а у 65 років – від 15 років.

Так, українці, які навіть у 65 років не отримали достатньо стажу, можуть розраховувати на так звану соціальну пенсію. Розмір виплати становить 2093 гривні, вона прив'язана до прожиткового мінімуму.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Соціальна пенсія призначається за рішенням спеціальної комісії, яка перевіряє умови життя людини та стан її здоров'я.

Що потрібно для оформлення соціальної пенсії

Українцю треба звернутися до органу соціального захисту за місцем прописки. При собі необхідно мати пакет документів:

  • заява;
  • паспорт чи інший документ, що засвідчує особу;
  • документ, що підтверджує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • декларація про доходи;
  • довідка з ПФУ, де вказується кількість стажу.

Раніше портал Знай повідомляв, у ПФУ чи онлайн: українцям розповіли, як відновити пенсійне посвідчення у зручний для них спосіб.

Також наш портал інформував, "Ощадбанк" залишає без пенсії, українці програють боротьбу з банкоматами: "Знущатися зі старих".

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв виплати в Україні: які надбавки пенсіонери отримують автоматично, а за якими потрібно звертатися особисто.