Наші читачі, які цікавляться темою вартості та наявності важливих продуктів харчування в магазинах чи на ринках, повинні знати, що Україна незабаром запровадить ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука із сусідньої Польщі.

На жаль, а для когось і на щастя – ці продукти зникнуть з прилавків по всій Україні. Однак тут є ключове слово "тимчасово".

Про це стало відомо завдяки заяві заступника міністра економіки України Тараса Качки.

Овочі в супермаркеті, скріншот: YouTube
Овочі в супермаркеті, скріншот: YouTube

За його словами, на такий крок українська влада пішла у відповідь на відмову Польщі зняти національну заборону імпорту українських сільськогосподарських товарів.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

П'ять місяців переговорів ні до чого не привели, саме тому український уряд подав позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, а також Словаччини та Угорщини.

Запровадивши заборону на низку польських товарів, Україна намагатиметься переконати Варшаву зробити крок назад і погодитися на розроблений у співпраці з Євросоюзом механізм ліцензування торгівлі зерном, за який відповідатиме Україна.

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

Качка наголосив, що зусилля Києва спрямовані не на погіршення відносин із Польщею, а на те, щоби розробити цивілізовані методи врегулювання диспутів.

"З самого початку ми не погоджувалися на заборону експорту. Для нас важливо рухатися у правильному напрямку, що означає ведення діалогу з Європейською комісією, як із інститутом, відповідальним за міжнародну торгівлю. У нас також є координаційна платформа. Польща залучена до цього процесу. Тому ми маємо виправдані очікування, що закінчення терміну дії заборони на експорт зерна, зокрема заходи, введені Україною, будуть вжиті всіма країнами-членами. Таким чином, цей позов не направлений проти Польщі. Йдеться про можливість застосування таких заходів", - заявив Тарас Качка.

Також важливо нагадати, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща розширить список продуктів, заборонених до імпорту до країни, якщо Україна загострюватиме зерновий конфлікт.

Моравецький наголосив, що Польща вірить у перемогу України, допомагає, приймає біженців, але інтерес польського фермера, польського села, поляків буде найважливішим для уряду країни.

Нагадаємо, Кабмін розширив список заборонених предметів у посилці – на пошті їх вилучатимуть.

Раніше повідомлялося, чому не можна повертати гроші лівою рукою та пити молоко: прикмети та заборони на Маманта Овчинника 15 вересня.

Також, Польща заборонила перевозити з собою багато товарів: українців змушують викидати прямо на кордоні.