Нашим шановним читачам важливо нагадати той факт, що в Україні продовжують діяти місячні норми споживання води на одну особу. Норми відрізняються від виду води – гаряча чи холодна.

Є можливість порівняти, чи ви вписуєтеся в ці норми, підрахувавши використані кубометри за допомогою свого лічильника. Набагато складніша ситуація у тих споживачів, які досі користуються водою без встановленого приладу обліку.

Відомо, що рекомендовані норми витрати води на українців прописані у Законі "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Тарифи на воду, скріншот: YouTube
Тарифи на воду, скріншот: YouTube

Вони становлять:

4,5 кубічних метри на місяць – холодна вода; 3 кубічні метри на місяць - гаряча вода.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Крім того, є добові норми використання води, що рекомендуються, на одну особу, яка проживає в будинку або квартирі з водопроводом, каналізацією і централізованим гарячим водопостачанням.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Зокрема:

щоденний прийом душа – 20-30 літрів;

прийом ванни (одноразові витрати) – 200 літрів;

змив води в унітазі – близько 200 літрів/добу;

умивання, гоління та інші гігієнічні водні процедури – 200 літрів на тиждень;

побутові витрати (прання білизни, миття посуду, збирання).

Відповідно, якщо у квартирі проживає більше однієї людини або ціла сім'я, то нормативи стають вищими.

Тарифи на воду в Україні

Водоканали мають право самостійно встановлювати тарифи на водопостачання та водовідведення. Саме тому ціни на кубометр води у різних регіонах України відрізняються.

Найдорожчі тарифи на воду сьогодні діють у Запоріжжі, де споживачі сплачують за водопостачання 25 гривень за куб. м, а за водовідведення – 40,51 гривні за куб. м. Повний тариф сягає таким чином 65,55 грн за куб. м.

Далі слідує Умань, де загальна сума, яку потрібно заплатити щомісяця на водопостачання та водовідведення – 57,50 за куб. м. На третьому місці Дніпро, де місцевим мешканцям доводиться платити за воду 53,66 грн. за куб. м.

В решті регіонів України тарифи на воду становлять менше ніж 50 грн за куб. м. Наприклад, у Києві – 41,136 грн/куб.м, у Луцьку – 32,55 грн/куб.м, у Полтаві – 44,44 грн/куб.м, у Хмельницькому – 34,36 грн/куб.м. , у Чернівцях – 32,97 грн/куб.м, в Одесі – 35,160 грн/куб.м.

Нагадаємо, труби наші, а за доставку платимо: українцям озвучили нові правила щодо оплати газу.

Раніше повідомлялося, що переоформлення особового рахунку: "Нафтогаз" пояснив важливі нюанси.

Також платіжки за світло не висмоктуватимуть останні гроші: українцям розповіли, як втрачати менше.