В Україні з настанням холодів традиційно дорожчають продукти харчування. Експерти розповіли, що саме чекає на покупців і чому ціни зростуть.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначив, що зміна погоди завжди впливає на ціноутворення, хоча рік тому багато економістів заявляли, мовляв, через війну чинник сезонності дещо "згладився". Про це пише KP.UA.

Овочевий ринок. Фото: скрін youtube
Овочевий ринок. Фото: скрін youtube

Він прогнозує, що сало однозначно подорожчає, оскільки ціна на нього залежить від погоди. А ось виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін впевнений, що вартість картоплі незабаром знизиться, бо її активно почнуть копати і на ринку буде висока пропозиція.

Втім, для зниження цін, наприклад, на хліб чи макарони, жодних причин немає.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

"Загалом сезонний фактор пов'язаний не стільки з календарним місяцем, скільки із середньодобовою температурою. Поки світить сонце, помідори червоніють, а огірки зеленіють, нічого дорожчати не буде. Але як тільки погода зіпсується, підуть дощі та люди почнуть утеплюватися, ціни одразу підуть вгору. Якщо це відбудеться у вересні, значить, ціни почнуть зростати вже цього місяця", - висловився Пензін.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

А ось економіст Владислав Банков вважає, що в найближчому майбутньому українці все ж таки помітять здешевлення продуктів. Це пов'язано з тим, що у ринку посилилася конкуренція, а попит знижується і натомість зростання пропозиції.

Нагадаємо, вітамінна атака: українські супермаркети різко знизили ціни на яблука, банани та виноград.

Раніше ми писали про те, що гуманітарна допомога для українців: хто саме отримає продуктові набори і як оформити заявку

Як повідомляв Знай.ua, взимку доведеться платити більше: українцям нагадали про нові тарифи на світло, газ, воду і тепло