Для мешканців української столиці є дуже важливі новини. Справа в тому, що київські підприємства "Київтеплоенерго" та "Київводоканал" вирішили звернутися прямо до Кабміну, щоб попросити про продовження терміну перевірки квартирних лічильників гарячої та холодної води та теплової енергії.

Компанії хочуть, щоб ці дії були законно обґрунтованими.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Комунальники, фото: Київтеплоенерго
Комунальники, фото: Київтеплоенерго

Зазначається, що через воєнний стан багато киян не могли повірити лічильники у встановлені терміни. Багато громадян зараз перебувають у лавах ЗСУ або перебувають за межами країни, тому фізично не можуть виконати вимогу постанови Кабміну.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Лічильник води. Фото: скрін youtube
Лічильник води. Фото: скрін youtube

У КМДА нагадують, що у квітні цього року Уряд ухвалив постанову № 440, яка відновила обов'язкову повірку квартирних приладів обліку для мешканців тих територій, які не є окупованими та де не ведуться бойові дії.

Проте до цього більше року діяла інша постанова КМУ № 412, яка дозволяла громадянам не повіряти квартирні лічильники через введення воєнного стану. Таким чином, у містах збільшилася кількість домогосподарств, де потрібно виконати перевірку.

У Києві під дію Постанови потрапило понад 112 тис. лічильників гарячої води та тепла, тобто понад 11%.

За даними "Київтеплоенерго", станом на 10 вересня повірено 28 тис. приладів обліку, тобто виконано лише 20% від необхідного обсягу робіт. Багато киян не встигли повірити лічильники у відведені урядом терміни.

Лічильники води, фото Знай.ua
Лічильники води, фото Знай.ua

"Тому "Київтеплоенерго" звертається до Уряду з пропозицією продовжити граничні терміни перевірки до кінця 2023 року. Це дозволить проводити нарахування за фактично спожиті киянами обсяги тепла", - заявив директор структурного підрозділу "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін.

Комунальники закликають киян замовляти перевірку лише у перевірених організацій. Зокрема, звертатися безпосередньо до "Київводоканалу" або до Центру комунального сервісу.

Тарифи на воду, скріншот: YouTube
Тарифи на воду, скріншот: YouTube

Також необхідно розповісти, що літо минуло, а дискусії, яка була в урядових колах щодо підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення – залишилися. Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ заявляла, що тарифи необхідно підняти на 32%).

Проте Кабінет міністрів України виступив рішуче проти цієї ініціативи і скасував підвищення. Виходить, цієї осені тарифи на водопостачання та водовідведення для побутових споживачів залишаться на колишньому рівні.

Нагадаємо, трубу можуть "відрізати" вже завтра: кому терміново необхідно написати заяву до "Нафтогазу".

Раніше повідомлялося, що українцям нараховують "зайві" куби і вигадують неіснуючі штрафи: як не потрапити на вудку газовиків.

Також, хто має оплачувати перевірку лічильника води: що знати.