У 2023 році право на призначення пенсії за віком з 60 років виникає за наявності щонайменше 30 років страхового стажу. Що робити тим, хто трохи недобрав стаж – працювати до 63 років чи можна знайти інший вихід, розповіли у Пенсійному фонді України.

Вік виходу пенсію віком 60, 63 чи 65 років визначається тривалістю набутого страхового стажу. Так, у 2023 році потрібно щонайменше 30 років стажу, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років. Якщо необхідний стаж не придбано, то право на пенсію виникає у пізнішому віці.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

У ПФУ наголошують, що в деяких випадках, коли людина недобрала трохи стажу для пенсії у 60 років, можна не чекати до 63 років. Тож якщо це кілька місяців стажу, то можна укласти договір про добровільну сплату страхових внесків.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому Пенсіонерів змусять платити: важливе звернення податківців Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації Українцям оголосили про нові виплати у жовтні: треба поквапитись, щоб вистачило на всіх
Показати ще

Зробити це можуть навіть родичі майбутнього пенсіонера та сплачувати щомісячно внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску – 1474 гривні.

Раніше портал Знай повідомляв, українцям пояснили, як розраховуватиметься субсидія на опалювальний сезон: нюанси, які потрібно знати.

Також наш портал інформував, терпіти відключення світла, чи змиритися з підвищенням тарифу: українцям доведеться обрати одне з двох.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, як не втратити стаж та майбутню пенсію: протягом якого періоду українцям потрібно оцифрувати трудову книжку.