Через пенсійну реформу в Україні кожного року збільшується кількість стажу, який необхідний для виходу на пенсію за віком. Таким чином, у 2023 році майбутньому пенсіонеру 60 років, для виходу на пенсію треба накопичити не менше 30 років стажу.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

В Пенсійному фонді України пояснили, чи можуть зарахувати до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю.

До органу пенсійного забезпечення звернулась українка із запитання, чи зарахують до страхового стажу дружини період догляду за чоловіком, який є потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та має І групу інвалідності.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Фахівці ПФУ зазначили, що жінці зарахують період догляду у страховий стаж, якщо вона в цей час не працювала, хоча була працездатною та отримувала компенсацію від держави по догляду за людиною з інвалідністю.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" період догляду за особою з інвалідністю І групи (незалежно від причини інвалідності) зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювала в такий період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Нагадаємо, пенсіонерам у вересні виплатять додаткову допомогу: хто отримає гроші.

Раніше повідомлялося, що українцям пропонують продукти, ліки, одяг та засоби гігієни: як оформити заявку на отримання допомоги.

Також, автоматично не призначать: кому потрібно звертатися за субсидією на новий опалювальний сезон.