Наші читачі повинні розуміти, що підвищення мінімальної заробітної плати, яке пройде 2024 року, призведе до зростання гарантованого розміру пенсії. Ті, хто досяг певного віку та виконав вимоги щодо стажу, отримуватимуть на 520 грн більше.

Про це українцям нагадали у прес-службі Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Повідомляється, що в Україні ті, хто досяг 65 років і виконав вимоги щодо стажу (30 років для жінок та 35 років для чоловіків), має отримувати як мінімум 40% мінімальної зарплати.

При цьому згідно з документом, який Мінфін розіслав до департаментів фінансів органів місцевої влади, мінімальну зарплату українця 2024-го підвищать двічі. З січня вона становитиме 7100 грн, а з липня – 8000 грн.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн
Показати ще

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

В результаті гарантований розмір пенсій: з січня 2024 року збільшиться з 2680 до 2840 грн; з липня 2024-го – збільшиться до 320 грн.

Таким чином гарантована пенсія збільшиться на 520 грн. До речі, мінімальну пенсію у 2024 році збільшать із 2093 грн до 2361 грн. При цьому максимальну пенсію збільшать на понад 2,6 тис. – до 23 610 грн.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

І це погана новина. За 2022, 2023 та 2024-й ціни, з урахуванням закладених прогнозів, зростуть на 52,2%. Тобто лише для того, щоб наступного року підвищення пенсій компенсувало зростання цін, мінімальна виплата має становити 2944 грн.

Мінімальну зарплату та мінімальну пенсію затверджують у проекті бюджету, ці показники розраховує Міністерство фінансів, а потім мають узгодити з Кабміном, затвердити у парламенті.

Традиційно між Мінсоцем та Мінфіном відбувалася затяжна конкурентна боротьба. Мінсоц намагався підняти пенсії та зарплати якомога вище, а Мінфін, побоюючись роздмухування бюджету та посилаючись на позицію "міжнародних партнерів", намагався обмежити підвищення.

Нагадаємо, пенсіонери зможуть отримати надбавку до пенсії: кому нараховуватимуть.

Раніше повідомлялося, прийом заявок відновили: українцям пропонують фінансову допомогу і не лише хто отримає.

Також, як зміняться тарифи на тепло: Кабмін ухвалив важливе рішення.