Для українців, які володіють нерухомістю площею вище за "норму", є важливі новини. Ця категорія має сплатити податки за свої квартири та будинки. Важливо те, що зробити це потрібно до кінця серпня.

У податковій нагадують, якщо квитанція не прийшла за адресою, але площа квартири вища за "норму", то власники мають самостійно звернутися до місцевих чиновників.

Цього разу ми пропонуємо нашим читачам дізнатися, кому саме та скільки необхідно заплатити до бюджету. Про це повідомляє один із українських телеканалів.

Податок на нерухомість, кадр з відео
Податок на нерухомість, кадр з відео

Хто має заплатити

Податок платять не всі власники нерухомості, а лише ті, у кого загальна площа квартири та (або) будинку перевищує норму. Також не потрібно платити тим, чия нерухомість знаходиться в зоні бойових дій чи окупації. Як випливає з 266 статті Податкового кодексу, "норму" житла може встановлювати орган місцевої влади.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

У законі є обмеження: не можна стягувати податок, якщо площа квартири менша за 60 квадратів, будинки – 120 квадратів, а сукупно будинки та квартири (якщо є кілька об'єктів нерухомості) – 180 квадратів.

Місцева влада може "норму" збільшити. Наприклад, встановити, що податок не стягується із квартир площею до 70, а не 60 квадратів. Проте з урахуванням того, що зібрані кошти надходять до місцевих бюджетів, більшість органів влади встановили обмеження, які передбачені законом як граничні.

Житловий фонд, скріншот: YouTube
Житловий фонд, скріншот: YouTube

Тобто вам не потрібно платити, якщо:

- площа квартири менша за 60 квадратів;

- площа будинку менша за 120 квадратів;

- будинок та квартира мають загальну площу менше 180 квадратів;

- житло у зоні окупації, активних бойових дій.

Якщо у квартири або будинку два власники та нерухомість розділена між ними (наприклад, 50% належить чоловікові, а 50% – дружині), то для кожного власника застосовується своя норма. Фактично в такому випадку площа квартири може становити 120 квадратів і платити податок не потрібно (оскільки дотримується норма: 60 ​​квадратів належить дружині, 60 квадратів – чоловікові).

Житловий фонд, скріншот: YouTube
Житловий фонд, скріншот: YouTube

Скільки потрібно платити?

Розмір податку становить до 1,5% мінімалки за кожен "зайвий" квадрат. Платити потрібно не за всю площу житла, а лише за ту, яка перевищує 60 квадратів для квартири та 120 квадратів для будинку (тобто за кожен квадрат понад норму).

Ставка податку нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування. Законом встановлено лише граничний розмір (більше – не можна). Але, як і у випадку норми площі, більшість органів місцевої влади встановили ставку 1,5%.

Оскільки 2023 року податок нараховується за звітний 2022 рік, то ставка податку розраховується, виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2022, – 6700 грн (отже максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 грн).

Так, наприклад, киянин має квартиру загальною площею 65 квадратних метрів: сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, затвердженої рішенням Київської міської державної адміністрації. Зокрема, для квартир у Києві ставка податку становить 1,5% (100,5 грн. за квадратний метр).

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Розрахунок суми податку: (65-60) * 100,5 = 502,5 грн.

Якщо є нерухомість площею від 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн. на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частина).

Коли мали прийти квитанції і що робити, якщо їх немає?

Податкове повідомлення про сплату податку надсилається за місцем реєстрації (податковою адресою). При цьому квитанції мали розіслати до 1 липня, а сплатити податок слід до 1 вересня. Багато українців таких квитанцій не отримали.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Причин цього може бути кілька:

- Вам не потрібно сплачувати податок (наприклад, площа вашої квартири – 100 квадратів, але ви не єдиний власник, тому ваша частина квартири "норму" не перевищує);

- Ви не повідомили у податкову про те, що змінили місце проживання (повідомлення прийшло на стару адресу).

Якщо ж ви впевнені, що маєте сплачувати податок, а вам не прийшла квитанція, ви повинні самостійно звернутися до податкової.

"Звичайно, потрібно звернутися самостійно за місцем реєстрації. У п. 266.7.3 ПКУ чітко сказано, що можна звертатися за уточненням розміру податку на нерухомість. Ви у своєму районі звертаєтесь до податкової, можна надіслати їм листа, вони мають вам надати відповідь, повинні ви платити і скільки", – розповіли представники податкової.

Нагадаємо, змінюй тариф сам: українцям показали, як скоротити платіжки за світло на 50%.

Раніше повідомлялося, в Україні полегшало "евакуювати" авто на штрафмайданчик, ще й санкції підскочили до 1800 грн.

Також, у Києві придумали, що робити із "зайцями" у громадському транспорті прямо на місці: "А ще краще...".