В Україні триває військовий стан. Росія щодня руйнує будинки та людські долі. Досить довго залишається актуальним питання сплати податків за будинки, які зруйновані окупантами.

Зруйнований будинок. Фото: кадр з "Youtube"
Зруйнований будинок. Фото: кадр з "Youtube"

Верховна Рада ухвалила законопроект №7632, який звільняє від податку на нерухомість власників майна, що було знищене чи пошкоджене внаслідок збройної агресії росії.

Цим законопроектом закріплено у Податковому кодексі норму, яка дозволяє не нараховувати та не сплачувати податок на нерухоме майно зруйноване окупантом. Про це розповів експерт з питань фінансів шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Ігор Онищук, пише видання «Експрес».

Передбачено, що податок на нерухоме майно не нараховується та не сплачується за 2021 та 2022 роки – за об’єкти житлової нерухомості фізичних осіб та за період з 1 березня 2022-го по 31 грудня 2022 року – за об’єкти житлової нерухомості юридичних осіб.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"З 1 січня 2023 року цей податок не сплачуватиметься за період з першого числа місяця, в якому зафіксовано факт пошкодження нерухомості за даними Реєстру майна, до першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру об’єкти житлової або нежитлової нерухомості капітально відремонтовано, реконструйовано, реставровано та визнано придатними для проживання і використання за цільовим призначенням", – говорить експерт.

Зруйноване майно, скріншот: YouTube
Зруйноване майно, скріншот: YouTube

До речі, нарахування та сплата податку для знищеного чи пошкодженого майна припинятиметься незалежно від включення відповідної території до «Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії» або тимчасово окупованих територій, адже росія наносить удари по всій території України.

Нагадаємо, ми писали, що як українці можуть отримати штраф від 17 до 85 тисяч гривень: якщо держава дізнається, ви "влипли".

Як повідомляв "Знай.ua" купувати авто можна буде маючи лише смартфон: нововведення значно покращить життя.

Також "Знай.ua" інформував, українців змусили сплачувати податок на квартири та будинки: хто перший у списку.