З початку 2023 року ліквідовано близько 13 тисяч загорянь в екосистемах та на відкритих територіях, 90% з яких сталося через людську недбалість. У ГУ ДСНС України в Києві нагадують, що за це передбачено адміністративну відповідальність.

Щодня рятувальники гасять до сотні пожеж в екосистемах та на відкритих територіях. Лише протягом 2023 року згоріло понад 10 тисяч гектарів землі та тисячі диких тварин. Завдано суттєвої шкоди екосистемі.

Горить сухостій, скріншот з відео
Горить сухостій, скріншот з відео

У головному управлінні державної служби надзвичайних ситуацій у Києві зазначають, що часто причиною пожеж стають недопалки та навмисні підпали. Такі дії караються законом, зокрема спалювання сухостою на дачних чи інших ділянках.

Пожежа сухостою, фото ДСНС
Пожежа сухостою, фото ДСНС

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Так, за спалювання сухої трави та листя передбачено штраф від 3060 до 6120 гривень. Для посадових осіб покарання суворіше – від 15 300 до 21 430 гривень штрафу.

Якщо такі дії відбуваються у межах природно-заповідного фонду, то штрафні санкції зростають у рази:

  • для посадових осіб – від 21 420 гривень до 30 600 гривень;
  • для решти громадян – від 6120 гривень до 12 240 гривень.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, у Раді вигадали, за що можна штрафувати українців: порушникам доведеться заплатити до 25 тисяч гривень.

Також наш портал інформував, що українців попередили про великі штрафи з 15 серпня: кого змусять заплатити від 3332 грн.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, популярний штраф серед українських водіїв виявився незаконним: як не потрапити на гачок патрульних.