В Україні влітку злетіли тарифи на світ для побутових споживачів до 2,64 гривні за кВт*год. Проте важливо пам'ятати, що діє ще й "нічний тариф", що дозволяє платити вдвічі менше.

Пропонуємо нашим читачам дізнатися, що радить зробити українцям компанія Yasno.

Двозонний лічильник, фото з вільних джерел
Двозонний лічильник, фото з вільних джерел

Тариф на світ зріс 1 червня, і перші платіжки з новими цінами українці отримали у липні. До цього діяла схема, коли застосовувалися ставки залежно від обсягів споживання. Тобто:

- 1,44 гривень за кВт*год. при споживанні менше 250 кВт*год. на місяць;

- 1,68 гривень за кВт*год. при споживанні понад 250 кВт*год. на місяць.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Тепер незалежно від обсягу кожен кВт*год коштує 2,64 гривні. З одним лише застереженням - як і раніше нічний кіловат обходиться вдвічі дешевше. З урахуванням зростання цін - 1,32 гривні за кВт*год.

Нічний тариф – це спеціальний тариф, який діє за години мінімального навантаження в енергосистемі. А саме з 23:00 до 7:00.

Але застосовується не до всіх споживачів. Оскільки головною умовою залишається наявність двозонного лічильника, що фіксує окремі показання вдень та вночі.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Скільки можна заощадити

Виходячи із середнього споживання української сім'ї із 4 осіб у 300 кВт*год на місяць, економія може бути досить суттєвою.

Зі звичайним лічильником за такий обсяг доведеться заплатити 792 гривні на місяць. Але з нічним тарифом робота приладів з 23:00 до 07:00 обходитиметься вдвічі дешевше. Наприклад, холодильники, які включені цілодобово.

Максимальна економія досягається, якщо перенести роботу інших приладів на нічний годинник. Це можуть бути пральні машини, бойлери, посудомийні машини, кондиціонери тощо. Судячи з наведеної вище інфографіки, реальна економія може перевищувати 300 гривень на місяць.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Як перемістити споживання на ніч, не обмежуючи себе у комфорті

На ніч можна перенести роботу хлібопічки, мультиварки, пральних та посудомийних машин. На сучасній побутовій техніці, зазвичай, є функція відкладеного старту. Таким чином їх споживання після 23:00 рахуватиметься за тарифом 1,32 гривні за кВт*год.

Публікація компанії Yasno, скріншот: Facebook
Публікація компанії Yasno, скріншот: Facebook

Ще один варіант - розумні розетки, що програмуються. Вони дозволяють автоматично вмикати та вимикати побутову техніку у потрібний час. Все, що для цього потрібно - підключити розетку до приладу та мережі та виставити відповідний годинник роботи.

Якщо у вас є бойлер, його можна перевести на частково нічний режим, включаючи після 23:00. За ніч вода нагріється і вранці можна буде користуватися.

Нагадаємо, Vodafone просить українців оформити "рік без абонплат" за 599 грн, виписує штраф та блокує номер.

Раніше повідомлялося, що тариф на електроенергію зріс вдвічі, але це не допомагає: українців просять не панікувати.

Також, українцям незаконно підвищують плату за комуналку: нюанс, на який зазвичай "заплющують очі".