Багато українців вважають, що для отримання великої пенсії потрібно багато років трудового стажу. Проте, незважаючи на відпрацьовані роки, виплати від держави можуть розрахувати просто мізерні.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Про це повідомляє видання "На пенсії".

У Пенсійному Фонді розповіли, через що українці, які багато працювали, виходячи на заслужений відпочинок, отримують трохи вище мінімальної пенсії.

Фахівці ПФУ зазначають, що розмір майбутньої пенсії залежить від двох критеріїв – це стаж офіційної роботи та особистий коефіцієнт.

Популярні новини зараз
Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Тобто при розрахунку на розмір виплати головиним чином вплине те, яку офіційну заробітну плату отримував майбутній пенсіонер.

Формула розрахунку: пенсія = середня зарплата на момент нарахування пенсії х стаж х особистий коефіцієнт.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Де:

  • Розмір середньої заробітної плати. Це показник середньої заробітної плати в Україні за три роки, що передували призначенню пенсії, і з якої сплачено страхові внески.
  • Індивідуальний коефіцієнт зарплати – сума співвідношень зарплати у конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Він розраховується шляхом співвідношення суми зарплати, яку людина отримує, до розміру середньої зарплати за відповідний місяць. Сума коефіцієнтів заробітної плати поділяється на страховий стаж за місяці, враховані для визначення коефіцієнта заробітної плати.
  • Коефіцієнт страхового стажу — кількість стажу роботи, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу та поділена на 12. Тобто кількість років стажу необхідно помножити на 0,01.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Таким чином, один рік стажу дає лише 1% пенсії, а от особистий коефіцієнт може її збільшити у 3-5 разів.

Наприклад розрахуємо пенсію для трьох пенсіонерів з однаковим стажем – 35 років, але з різними особистими коефіцієнтами: 0,5, 1 та 3.

За останніми даними Пенсійного фонду, середня зарплата для розрахунку пенсії – 13 423,28 грн.

За коефіцієнта 0,5 пенсія буде 2349 грн, за 1 – 4698 грн, за 3 – 14094 грн.

Нагадаємо, ми писали, що на що не покладе "око" виконавча служба за законом: перелік речей, які не підлягають під арешт.

Як повідомляв "Знай.ua", забудьте про походи до супермаркету: "Сільпо" доставить вам продукти за 1 гривню.

Також, буде доплата до пенсії: за що українці отримують підвіщення