Фахівець Пенсійного Фонду розповіла, що українці, які мають більший за норму страховий стаж, можуть отримувати доплату до пенсії . У Фонді пояснили, за яких умов відбувається перерахунок її розміру.

Про це повідомили в прес-службі ПФУ в Facebook.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Про те, хто може розраховувати на доплати, та яким чином проводять перерахунок, розповіла заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду Вінниччини Лариса Дика.

З її слів, пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років для чоловіків та 30 — жінок.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

Пенсія. Фото: скрін youtube
Пенсія. Фото: скрін youtube

Проте для осіб, які втратили працездатність, пенсія не може збільшитися на понад 1% прожиткового мінімуму, який нині становить 2093 гривні для осіб, що втратили працездатність.

"Максимальний розмір доплати — 20,93 грн. До прикладу, якщо у пенсіонера понад обов’язкову норму страхового стажу є ще 10 років, то його доплата становитиме 209,30 грн", — пояснила вона.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Пенсіонерам, які працюють після призначення пенсії, кожні два роки проводять перерахунки, які відбуваються з урахуванням стажу або з урахуванням заробітної плати після попереднього призначення або перерахунку пенсії.

У ПФУ обирають найвигідніший варіант для пенсіонера.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Лариса Дика зазначила, що при зміні прожиткового мінімум незалежно від факту роботи пенсіонера перераховуються (збільшуються) надбавки, доплати, підвищення та інші виплати, встановлені законодавством.

Проте мінімальний розмір пенсії за віком та доплата за понаднормовий стаж, які залежать від прожиткового мінімуму, переглядаються лише для пенсіонерів, що не працюють.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Тоді як для тих, хто працює, при зростанні прожиткового мінімуму доплата за понаднормовий стаж перераховується лише після звільнення з роботи.

Нагадаємо, ми писали, що на що не покладе "око" виконавча служба за законом: перелік речей, які не підлягають під арешт.

Як повідомляв "Знай.ua", забудьте про походи до супермаркету: "Сільпо" доставить вам продукти за 1 гривню.