Для багатьох українців незабаром стане актуальним питання економії світла. Після зростання тарифів у червні багато хто почав замислюватися про скорочення споживання, все заради того, щоб зменшити суми у квитанціях. Проте вже найближчими місяцями від скорочення обсягів споживання залежатиме стабільна робота енергомережі.

Зменшити витрату електроенергії потрібно як мінімум у піковий годинник (з 19:00 до 22:00 взимку та з 16:00 до 23:00 влітку). До кінця літа кожен українець має можливість підготуватися до майбутнього опалювального сезону.

Один із українських телеканалів розповіли, як платити за світло вдвічі менше, і завдяки чому можна економити.

Двозонний лічильник, фото з вільних джерел
Двозонний лічильник, фото з вільних джерел

Як допоможе заощадити двозонний лічильник і як його встановити

Двохзонний лічильник вигідно використовувати навіть за порівняно невеликого місячного споживання струму, розповідають у ДПЕК. Що більше електроенергії ви споживаєте, то швидше окупиться встановлення нового приладу обліку.

Популярні новини зараз
Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям "Лічені миті до загрози": пророцтво старця Вікентія про допомогу вищих сил Україні у війні Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні
Показати ще

"Незалежно від обсягів споживання електроенергії, встановивши двозонний лічильник, буде економія, питання тільки в її розмірі. Якщо споживання електроенергії на місяць становить до 200 кВт*год, то економія не буде такою виразною, якщо споживання, наприклад, становило понад 700 кВт*год. і вище, то все одно витрати на оплату за спожиту електроенергію зменшуватимуться", - пояснюють у компанії.

Показники на двозонних лічильниках, , фото yasno
Показники на двозонних лічильниках, , фото yasno

Вартість двозонного лічильника складає близько 3500 грн. Припустимо, що він дозволить скоротити витрати на струм на 30%, у такому разі двозонний лічильник окупиться:

200 кВт * год на місяць - 22 місяці;

300 кВт * год на місяць - 14,7 місяця;

400 кВт * год на місяць - 11 місяців;

500 кВт * год на місяць - 8,8 місяця;

600 кВт * год на місяць - 7,3 місяці;

700 кВт * год на місяць - 6,3 місяці.

Період окупності може скоротитися, якщо споживати за "нічним" тарифом більше струму або після подорожчання електроенергії. Двозонний лічильник у період з 23 вечора до 7 ранку дозволяє платити за тарифом, який на 50% нижче за актуальний - 1,23 грн за кожну кВт*годину. З 7 ранку до 23 вечора діє звичайний тариф – 2,64 грн за кВт*годину.

"У будь-якому випадку рішення про важливість економії кожен споживач приймає для себе індивідуально. А експерти з енергоефективності лише надають інформацію, щоб споживачі мали розуміння, як досягти економії", - зазначають у ДТЕК.

Генератор, скріншот: Facebook
Генератор, скріншот: Facebook

Щомісячна економіка на двозонних лічильниках становитиме від 150 до понад 1000 грн., залежно від того, скільки струму на місяць ви використовуєте. Наприклад, при споживанні 400 кВт*год на місяць та за умови, що 60% всього струму ви використовуєте в період з 23 вечора до 7 ранку, щомісяця ви можете заощаджувати 288 грн.

Купити двозонний лічильник можна у постачальника електроенергії або самостійно у спеціалізованих магазинах. Наприклад, замовити лічильник можна і в магазині Yasno, там ціна стартує від 3499 грн. Набір надсилають поштовим оператором.

Кількість українців, які придбали двозонні лічильники та перейдуть на двозонний тариф, збільшується з кожним місяцем. Наприклад, у Києві лише у липні двозонні прилади обліку встановили 1035 клієнтів.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Українцям потрібно вчитися правильно використовувати світло

"Економія - не означає відмову, це означає звикнути раціонально використати електроенергію. Українці - це одна з найгенераторніших націй, тепер ми повинні стати однією з найбільш енергозберігаючих", - каже голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Нагадаємо, у квартирі ніхто не живе, а платіжки приходять: у YASNO пояснили, як уникнути нарахувань.

Раніше повідомлялося, 11 прибиральниць скинулися копійками, купили лотерейний квиток і тепер можуть забути про бідність: "Це вперше".

Також, з вересня школярі повертаються за парти: скільки коштуватиме зібрати дитину до школи цього року.