В Україні з червня підвищили тарифи на електроенергію, проте це не єдина комунальна послуга, яка дорожчає. Жителям деяких міст доведеться платити більше за прибирання прибудинкової території, вивіз сміття та інше.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко попередив, що ціни на ці послуги мають право регулювати ЖЕКи або місцева влада, яка керує багатоповерхівками. Вони вже переглядають ціни.

"У середньому за рік тарифи зросли на 10% і найближчим часом можуть збільшитися ще на 10%. Головна причина – зростання зарплатного фонду та цін на пальне (для вивезення сміття з прибудинкової території замовляють автотранспорт)", - сказав він.

Вивезення сміття, фото: prm.ua
Вивезення сміття, фото: prm.ua

Попенко пояснив, що у собівартості послуги з вивезення сміття 80% становлять витрати на пальне, яке суттєво подорожчало останнім часом через повернення довоєнних податків.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Також українцям хотіли підняти ціни на воду, але після скандалу НКРЕКУ скасувала рішення. Однак це стосується лише ліцензіатів регулятора, тобто великих водоканалів, тому українцям у невеликих містах все ж таки можуть підняти тарифи.

"Тому з урахуванням зростання витрат на водопостачання в деяких населених пунктах вже приймають рішення про перегляд цін на холодну воду. Наприклад, у Лубнах Полтавської області місцева влада погодила зростання тарифів до 40%, хоча місцеві жителі й обурювалися. Не виключено, що такі ж рішення будуть прийматися і в інших райцентрах", - додав експерт.

Попенко зазначив, що з урахуванням зростання цих тарифів середньостатистична платіжка в середньому може збільшитись на 10%.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, земельний податок під час війни: хто з українців може не платити