Для наших дорогих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важливі новини. Цього разу ми розповімо вам, що саме зміниться у комунальних тарифах, а також у квитанціях із 1 серпня поточного року.

Про це стало відомо завдяки інформації від прес-служб компаній-постачальників, а також заяв чиновників.

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Нові правила для оплати за світло

Українці адаптуються до підвищення тарифів на електроенергію. Нагадаємо, що з 1 червня за світло населення платить не 1,44 та 1,68 гривні за кіловат, а за єдиним тарифом – 2,64 гривні. Сума у ​​платіжках за електроенергію зросла приблизно на 250 гривень.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Ймовірно, до закінчення наступного опалювального сезону підвищення цін більше не буде. За словами представників НКРЕКG, у майбутньому українцям варто чекати на ціну близько 5,5 гривні за кіловат-годину.

Заощадити на електроенергії українці можуть за допомогою двозонних та тризонних тарифів. У не піковий годинник (з 23:00 вечора до 07:00 ранку) споживання електроенергії обійдеться в рази дешевше через багатотарифний засіб обліку. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень економити.

Ціна на газ
Ціна на газ

Вартість блакитного палива

Щонайменше до 30 квітня 2024 року ціна на газ для населення від ДК Нафтогаз України залишиться незмінною та становитиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

"Ми продовжуємо отримувати багато дзвінків від клієнтів з уточненням, чи підвищуватиметься ціна на газ напередодні наступної зими. Тому ми ще раз наголошуємо, що тариф Фіксований від ДК Нафтогаз України залишається незмінним", - заявив нещодавно голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Він також додав, що це рішення було ухвалено з урахуванням військового стану та економічної ситуації в Україні.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Квитанції за воду

У серпні за воду українці платитимуть по-старому. Нагадаємо, що в липні в Україні мали зрости тарифи на постачання та відведення води. Але після гучної заяви Володимира Зеленського НКРЕКУ відмінила власне рішення.

Тарифи на послуги 34 водоканалів з 1 липня 2023 року мали зрости в середньому на 32%. У НКРЕКУ підрахували, що в середньому сума у ​​платіжках за водоспоживання домогосподарством (2-3 особи) могла зрости на 62 грн/міс (з ПДВ).

При цьому тарифи на водоспоживання у містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій (Харків, Миколаїв та Херсон), мали залишитися незмінними.

Нагадаємо, ще три категорії українців можуть отримати допомогу на оплату комуналки: кому призначать субсидію.

Раніше повідомлялося, що підняття тарифів проблеми не вирішить: "Системно провалили всі комунальні та енергетичні реформи".

Також, є на воду, значить - на газ не буде? Українцям відповіли, на які комунальні послуги надають субсидії.