Українці стали отримувати в електронних розсилках підозрілі листи, у яких намагаються довідатися персональні дані до рахунків.

Зловмисники у цих листах розповсюджують шкідливу програму. Про це повідомили у Держспецзв'язку.

Шахраї виманюють дані карток. Фото: Youtube
Шахраї виманюють дані карток. Фото: Youtube

Українці почали отримувати листи з темою "Рахунок-фактура". Повідомлення містять вкладення з назвою "Акт_Звiрки_та_рах.факт_вiд_12_07_2023.zip", що містить VBS-файл "рахунок_вiд_12_07_2023_до_оплати.vbs". Якщо його відкрити, це призведе до завантаження і запуску шкідливої програми SmokeLoader.

У Держспецзв'язку уточнили, що для розповсюдження листів зловмисники використали скомпрометовані облікові записи електронної пошти.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Активність відстежується за ідентифікатором UAC-0006.

Шахрайство, кадр з відео
Шахрайство, кадр з відео

Не так давно в Україні була зафіксована подібна діяльність цього ж самого угрупування (ідентифікатор UAC-0006). Фахівці дійшли висновку, що активність цієї групи – фінансово мотивована. Вона здійснювалася з 2013 року по липень 2021 року. Однак у травні 2023 року зловмисники поновили свою роботу та розпочали чергову кампанію атак.

Що робить зловмисне забезпечення:

  • ураження бухгалтерських ЕОМ, за допомогою яких здійснюється забезпечення фінансової діяльності;
  • викрадення автентифікаційних даних (логін, пароль, ключ / сертифікат) та створення несанкціонованих платежів.

Нагадаємо, ми писали, що "Слава Богу, не останні...": клієнти "ПриватБанку" помітили, що опинилися у списку шахраїв.

Як повідомляв "Знай.ua", його роблять "правильні" бджоли? Дідусева хитрість, як перевірити мед на натуральність.

Також "Знай.ua" інформував, можливість обнести вас до нитки: українці скаржаться на послугу "Екстренні гроші" від ПриватБанку.