В Україні спостерігається зниження вартості черешні завдяки тому, що на ринку побільшало вітчизняної продукції з Одеської області, проте найближчим часом ще з'являться імпортні ягоди з Молдови.

Директор одеського оптового ринку "Початок" Олександр Воропаєв у коментарі Аgroportal повідомив, що на ринку не вистачає якісної української черешні. Виною всьому погані погодні умови та війна.

"Під час цвітіння черешні йшли дощі, стояли прохолодні ночі, тому зав'язь була дуже слабкою. Важко з черешнею цього року - її мало. Якось рятує ціна. Старт цього року був 150-160 грн/кг за великі ягоди, а в середньому — 110-120 грн/кг", - додав керівник СФГ "Троїцьке" (Одеська область) Микола Комаров.

Черешня, фото EastFruit
Черешня, фото EastFruit

Експерт зазначив, що минулого року попит був вищим, а черешнею закуповувалися ті, хто раніше регулярно купував мелітопольську черешню. Наразі всі беруть продукцію з Одеси, проте всі сподіваються на повернення черешні з окупованої області.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

"На жаль, знамениту мелітопольську черешню вже кілька тижнів пропонують на ринках краснодарського краю та ростовської області", – заявив керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев.

Незважаючи на складнощі, за оцінками експертів, сезон черешні у 2023 році розпочався приблизно в ті самі терміни, що й у минулому. На початку надходила дорога продукція з Іспанії за оптовими цінами вищими за 750 грн, але попиту не було через масову міграцію українців, а незабаром імпорт подешевшав.

Біженці, фото zakordon.24tv
Біженці, фото zakordon.24tv

За прогнозами Хорева, вже до початку липня ціни на черешню можуть дещо підвищитися, коли дозріють якісні середні та пізні сорти.

"В середині червня гуртова ціна на вищий ґатунок черешні становила 100-120 грн/кг. Якщо погода буде ладна та не принесе дощів, можливо, буде зниження ціни до 80 грн/кг, на що ми дуже сподіваємось", - висловив свою думку Воропаєв.

Нагадаємо, ціни на малину різко обвалилися: чому фермери бойкотують і зазнають збитків.