Комунальні платежі забирають левову частину сімейного бюджету українців. І це добре, що опалення влітку немає, хоча багато хто й досі розраховується з боргами. що "наросли" за зиму.

Звичайно, є легальні способи економити, окрім субсилій. Про те, як знизити суми на електроенергію в платіжках ми розповімо нижче. Це тим більше актуально для багатьох, адже з 1 червня 2023 року в Україні було запроваджено єдиний тариф на електроенергію для населення і він, на жаль, майже вдвічі перевищує ті, що діяли раніше.

Квитанція за комуналку, скріншот з відео
Квитанція за комуналку, скріншот з відео

До червневого підвищення українці платили за світло 1,44 гривень за кВт-год за споживання менше 250 кВт-год на місяць та 1,68 гривень за кВт-год, якщо споживання було вищим за 250 кВт-год на місяць. Тепер вартість кіловат-години підвищена до 2,64 гривні і від обсягів споживання не залежить.

Не зважаючи на таке зростання ціни, українці все ще можуть хоч щось, але заощадити. І це допоможе нічний тариф. Він враховує споживання з 23:00 до 07:00 та оплачується за ставкою вдвічі нижчою. Тобто "нічний кіловат" коштує 1,32 гривні.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Середнє споживання в Україні становить 400 кВт-год на місяць. За такого обсягу сума у ​​платіжці буде понад 1050 гривень. Якщо встановлено двозонний лічильник і половину споживання електрики перенести на нічний час, можна заощадити 25%. Тобто у платіжці буде вже близько 790 гривень.

Лічильник. Фото: скрін youtube
Лічильник. Фото: скрін youtube

Як же заощаджувати на нічному тарифі?

Істотно знизити споживання можна, включаючи енерговитратні прилади у нічний час. Мова йде про обігрівачі, бойлери, пральні та посудомийні машини, хлібопічки, мультиварки і так далі. Крім того, на сучасній техніці є функція відкладеного старту за допомогою якої можна налаштувати автоматичний запуск після 23:00. Особливо нічний тариф вигідний у будинках із електричним опаленням. У середньому по Україні одне таке домогосподарство намотує до 1000 кВт-год на місяць.

Нагадаємо, чи діти можуть отримати субсидію: що потрібно знати.

Раніше ми повідомляли, що без перевірки лічильників українці опиняться у величезних боргах: лишилося лише кілька днів.