Бувають і такі випадки, коли пенсіонерам необхідно повертати частину своїх виплат. Однак є спосіб уникнути таких втрат. Важливо розуміти, що такі незручності складаються через те, що пенсіонери не надають вчасно всю необхідну інформацію до органів Пенсійного фонду України.

Про те, як уникнути повернення пенсії, розповіли у прес-службі Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Йдеться про переплату пенсії. Однією з причин переплати пенсій є несвоєчасне повідомлення пенсіонером органів Пенсійного фонду про факт працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсіонер зобов'язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду України протягом 10 днів після працевлаштування.

Популярні новини зараз
На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

З цими вимогами чинного законодавства кожен пенсіонер знайомиться при зверненні за призначенням пенсії, особисто поставивши свій підпис у заяві відповідного змісту та отримавши "Пам'ятку пенсіонера".

При цьому, у разі відсутності в Реєстрі застрахованих осіб даних про факт працевлаштування, особа має надати до Пенсійного фонду документи, що засвідчують відповідні відомості (копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу чи копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно- правового договору).

У разі неповідомлення пенсіонером про працевлаштування цю обставину буде виявлено фахівцями пенсійної служби під час звірки даних із державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Однак на дату такого звіряння суму зайво виплачених пенсійних коштів вже буде зафіксовано. У разі відмови пенсіонера добровільно повернути надмірно отримані кошти, Пенсійним фондом приймається рішення про стягнення з пенсії сум переплати у межах 20 відсотків пенсії (стаття 50 Закону України 1058).

Нагадаємо, українці можуть отримувати пенсію набагато раніше 60-ти років: за індивідуального розрахунку до 11 тис грн.

Раніше повідомлялося, що заробітки під час війни зменшилися: як це вплине на майбутню пенсію.

Також, на хліб з олією: ПФУ підняв виплати частини пенсіонерів, хто став "багатшим" на 220 гривень.